Doneer Vrijwilligers

Nacht van de Utrechtse Geschiedenis 2022

za 8 oktober 2022 20:00

Op zaterdag 8 oktober 2022 tussen 20.00 en 00.00 uur vieren we de geschiedenis van de stad en regio Utrecht tijdens de vijfde editie van de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis. Het thema van deze editie is De Gezichten van Utrecht, over de vele verschillende gezichten van onze stad: de mensen, de gebouwen en de verhalen die de stad maakten. Onze collega's Daniëlle Schalkwijk en Pim Sierink geven in het Academiegebouw flitspresentaties.

Zeven erfgoedlocaties
Dompel jezelf onder in verhalen uit 900 jaar stad Utrecht bij Het Utrechts Archief, Bibliotheek Neude, Museum Catharijneconvent, DOMunder, Paleis Lofen, de Domkerk en het Academiegebouw.

Stadstours met stadsgezichten
Rondleiders van Gilde Utrecht wandelen met groepjes door Utrecht en vertellen over de vele gezichten van de Utrechtse binnenstad. De tours gaan langs een tijdreis in Paleis Lofen en een zaklamptour in de Domkerk aan of langs flitslezingen in het Academiegebouw en een zaklamptour in de Domkerk.

Utrechtse Pubquiz over heden en verleden
Voor een echt Utrechts tintje daagt Koos Marsman iedereen uit om mee te doen met de Oud-Uterechtse Pubquiz in het café van Museum Catharijneconvent. Doe mee, test je kennis, leer nog wat bij en win!

Erfgoedpartners
Historische Vereniging Oud-Utrecht is de initiatiefnemer voor de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis. De organisatie is in handen van Oud-Utrecht en Het Utrechts Archief. Andere erfgoedpartners zijn Universiteit Utrecht, Gemeente Utrecht afdeling erfgoed, Centraal Museum, Aorta, Bibliotheek Utrecht, Museum Catharijneconvent, Domkerk, DOMunder, Gilde Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht, Utrecht Time Machine, Utrechts Monumentenfonds, Nederlands Volksbuurtmuseum en Usine.

Tickets en Programma
Een ticket kost €15,- en is te koop op de website van de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis. Het ticket geeft toegang tot alle locaties, met een bandje dat bij tonen van ticket vanaf 19.30 uur is te halen bij de Domkerk.

Ticketverkoop en programma: https://www.nachtvandeutrechtsegeschiedenis.nl

Flitspresentatie: Littekens in het Landschap


Tijdens de Nacht van de Geschiedenis verzorgt Daniëlle Schalkwijk (Landschap Erfgoed Utrecht) de flitspresentatie 'Littekens in het landschap'. Ze neemt de bezoeker mee naar de Nieuwe Hollandse Waterlinie, als militair erfgoed zeer bepalend voor het gezicht van de provincie en de stad. Ze laat zien hoe wij landschapselementen en littekens van oorlogen in kaart brengen én hoe iedereen daar aan mee kan doen.

Flitspresentatie: Een ander gezicht van Utrecht


Als verhalenplatform vertelt UtrechtAltijd de geschiedenis van de provincie Utrecht. Via beeld, tekst en geluid laat redacteur Pim Sierink zien hoe Utrecht is gevormd, hoe het nu is en hoe het had kunnen zijn. Het gezicht van Utrecht is namelijk ontzettend veelzijdig en van veel afhankelijk. Zo is het erfgoedverleden van Utrecht een gevolg van mensen die keuzes hebben gemaakt. Aan de hand van 3 prikkelende voorbeelden bekijken we: hoe had Utrecht eruit gezien als die keuzes anders waren uitgevallen? Het aangezicht van Utrecht in haar veelzijdigheid wordt bepaald door de bewoners. Zij maken het veelzijdige Utrechtse verhaal. En jij dus ook!

Deel met je vrienden