Doneer Vrijwilligers

Cursus: Help de wilde bij

di 27 september 2022 19:30 - 21:00

Het gaat landelijk niet goed met de wilde bij. Meer dan de helft van de soorten staat op de rode lijst en de populaties gaan hard achteruit. Wil jij iets doen voor de wilde bij? Doe dan mee aan deze introductiecursus en leer hoe je de bij kunt helpen. De cursus vindt plaats op Landgoed Oostbroek en deelname is gratis.

Wilde bijen worden vaak verward met honingbijen of zweefvliegen. Wat is een wilde bij eigenlijk is en welke soorten bestaan er allemaal? En wist je dat er maar liefst 360 soorten wilde bijen in Nederland bestaan en ze allemaal géén honing produceren?

Drie levensbehoeften
Wilde bijen hebben allemaal een andere leefwijze met behoeftes. Elke soort heeft drie belangrijke levensbehoeftes: voldoende zon, nestgelegenheid en voedsel (bloemen). Door intensivering van landbouw, bestrijdingsmiddelen, verstedelijking, verdroging, weinig geschikte biotopen en monocultuur voldoet onze omgeving niet meer aan deze behoeftes. De populaties gaan hard achteruit. Maar daar kunnen wij wat aan doen! Deze algemene introductiecursus reikt je handvatten aan om een wilde bij te herkennen en zelf aan de slag te gaan om de wilde bij te helpen.

Weet je al wat meer over de wilde bij?
Doe dan voorjaar 2023 mee aan de verdiepingscursus. Informatie hierover volgt.

Ja, ik schrijf me in

Wat leer je?

  • Algemene introductie op wilde bijen (leefwijze, soorten, herkenning)
  • Waarom het slecht gaat met de wilde bijen
  • Hoe je de wilde bij kunt helpen tijdens jouw groene vrijwilligerswerk (nestgelegenheid en bloemen)

 

Praktische informatie

  • Deze cursus is geschikt voor mensen zonder kennis van wilde bijen.
  • Je ontvangt een week van tevoren aanvullende informatie.
  • Aan deze cursus kunnen 16 mensen deelnemen.

Deel met je vrienden