Doneer Vrijwilligers

Lezing: Utrecht in geologisch perspectief

do 29 september 2022 19:00 - 20:00

Donderdagavond 29 september starten we een gloednieuwe serie lezingen over het landschap en erfgoed in de provincie Utrecht. Elke laatste donderdag van de maand neemt een medewerker van Landschap Erfgoed Utrecht je mee op ontdekkingstocht door een onderwerp dat haar of hem aan het hart gaat.

September: Ecoloog Leon Pors over de geologie van de provincie Utrecht
Van huis uit is Leon geoloog en die kennis komt hem goed van pas bij zijn werk als ecoloog voor Landschap Erfgoed Utrecht. Een lezing over de impact van gletsjers, dekplaten, kwelwater en de invloed van menselijk ingrijpen in het Utrechtse landschap.

Klik hier voor de livestream link van de lezing.

Ja, ik schrijf me in
Fossielen vertellen het verhaal van de ontwikkeling van het leven. En ook 'simpel' zand draagt een bijzonder verhaal met zich mee!
Leon Pors Ecoloog Landschap Erfgoed Utrecht

Over Leon Pors

Leon is geboren in Dordrecht maar opgegroeid in Suriname, waar zijn liefde voor de natuur werd aangewakkerd. Utrecht werd even een tussenstation waar hij opgeleid werd tot exploratiegeoloog. Een carrière in de aardolie werd al tijdens zijn studie van tafel geveegd als optie, omdat zijn passie voor de natuurlijke omgeving het won van de rauwe zakelijkheid. Migratie naar Curaçao volgde waar hij 35 jaar werkte in natuurbescherming, -beheer, -educatie, en ecologisch onderzoek. De laatste 10 jaar van die 35 was hij directeur van de Curaçao Footprint Foundation, een stichting voor educatieve programma’s en een eigen natuurmuseum.

 

Tot de Covid-pandemie roet in het eten gooide. Hij besloot vervolgens om samen met zijn vrouw Michelle en dochter het eiland te verruilen voor Nederland. Via een bijzonder zijspoor in de IT sloot Leon zich in april aan bij Landschap Erfgoed Utrecht waar hij zijn passie en verhalen weer ten volste kan inzetten! Als geoloog heeft hij vaardigheden om 'het verhaal van de aarde' te kunnen lezen. Tijdens de lezing gaat hij op ontdekkingstocht door de nauwelijks te bevatten geologische geschiedenis van ons deel van de wereld. Om uit te komen op het Utrecht van nu, waar vele verhalen nog gewoon aan het oppervlak te lezen zijn!

Versteende boomschors

Fossiel boomschors

Tand van de mosasaurus

Tand van de mosasaurus

Deel met je vrienden