Doneer Vrijwilligers

Oostbroeklezing: Koude Oorlog

di 13 september 2022 19:30 - 21:30, online

In de tweede helft van de 20e eeuw, kort na de Tweede Wereldoorlog, ontstond er een nieuwe dreiging tot conflict. Er ontstond een nucleaire wapenwedloop tussen de twee nieuwe grootmachten, de Verenigde Staten en de Sovjet Unie. Deze dreiging van een nucleaire oorlog spoorde onder andere Nederland aan om schuilkelders en bunkers te bouwen uit voorzorg tegen de gevolgen van een atoomaanval. Er ontstond een vorm van architectuur en een bepaald soort landschap, dat we niet eerder kenden.

Een voorbeeld van zo'n landschap is te vinden op Park Vliegbasis Soesterberg. Een groot deel van de voormalige vliegbasis heeft zich als gevolg van bijna een eeuw militair gebruik, ontwikkeld tot een uniek natuurgebied. Het Park is sinds 15 december 2017 eigendom van Utrechts Landschap.

Tijdens de Oostbroeklezing 'Koude Oorlog' vertelt kunstenaar, researcher en cultuurhistoricus Kees van Leeuwen daar meer over. Hij doet onderzoek naar de bouw en de vorm van deze objecten en de daarmee samenhangende geschiedenis van de Koude Oorlog. Kees van Leeuwen wil de geschiedenis graag tastbaar maken. Zijn masterscriptie ging over het onontgonnen terrein van het Koude Oorlog erfgoed. Deelname aan deze lezing is gratis. Na aanmelding ontvang je de deelnamelink.

> Meld je hier aan

 

Over de Oostbroeklezingen

De Utrechtse natuur- en milieuorganisaties organiseren bijna elke maand een lezing voor de vrijwilligers én inwoners van Utrecht die hart hebben voor de Utrechtse natuur. Tot ziens bij één van de lezingen!

De Oostbroeklezingen is een samenwerking van IVN Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht, Natuur en Milieufederatie Utrecht, Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap en Natuurmonumenten.

Deel met je vrienden