Vrijwilligersdag 2018

Datum
9 juni 2018 12:45 - 17:45
Locatie
Museum Vredegoed, Heuvellaan 7, 3612 BA Tienhoven
Aanmeldingen
Maximaal 200.
Schrijf je in voor deze activiteit

Landschap Erfgoed Utrecht organiseert elk jaar de Vrijwilligersdag voor de vrijwilligers die zich inzetten voor landschap en erfgoed in de provincie Utrecht. Dit jaar hebben we de handen ineen geslagen met de gemeente Stichtse Vecht en een gevarieerd programma rondom Museum Vredegoed in Tienhoven samengesteld.

Programma
12:45 uur   Inloop met koffie en koek
13:30 uur   Welkom door Ivo Brautigam, directeur Landschap Erfgoed Utrecht en Frank van Liempdt, wethouder gemeente Stichtse Vecht
14:00 uur   Eerste ronde excursies en workshops
15:15 uur   Pauze en wissel
15:45 uur   Twee ronde excursies en workshops
17:00 uur   Borrel

Parkeren: LET OP! Parkeren kunt u aan de noordzijde van Recreatiegebied de Maarsseveense Plassen op hun parkeerplaats. Gebruik als navigatie adres: kruising Nederrijnse Vaart en de Westbroekse Binnenweg 1, Tienhoven. Postcode 3612 AEVandaar rijdt er vanaf 12:15 uur een pendelbus naar Museum Vredegoed.

Rondleidingen en workshops
Er zijn 2 rondes, je kunt per ronde een excursie of workshop uitkiezen. Optie 7 en 8 zijn middagvullend. Voor de excursies waarvoor een fiets nodig is, hebben wij fietsen beschikbaar. Op 9 juni kun je je inschrijven voor de excursies en workshops.

1. Bezoek museum Vredegoed (2 rondes à 5 kwartier)
Onder leiding van een deskundige gids maak je een rondgang langs de bijzondere collectie plattelands- en boerenvoorwerpen. Het zijn voorwerpen van rond 1900 uit de dorpen Tienhoven, Oud Maarsseveen en omgeving. Samen met het verhaal van de gids vorm je je een beeld van het wonen, werken en de dorpssamenleving van meer dan 100 jaar geleden.

Ook boerderij Vredegoed, waar het museum in gevestigd is, is met enkele historische
Art Nouveau en Jugendstil elementen zelf ook van waardevolle museale betekenis (Rijksmonument).

2. Wandeling over Klompenpad (2 rondes à 5 kwartier)
De ervaren IVN gids laat je tijdens een wandeling over een gedeelte van het Zoddenpad kennis maken met het unieke veenweide-gebied rond boerderij Vredegoed.

3. Lezing over wilde bijen (2 rondes à 5 kwartier)
De kranten staan er vol van: het gaat niet goed met de (wilde of solitaire) bijen, terwijl de bij wel van groot belang is voor ons voedselaanbod. Sonne Copijn nodigt je uit om door de ogen van de bijen te kijken. Dan gaat er een wereld voor je open:  je kijkt anders, ruikt en proeft meer en beleeft de seizoenen intenser. Je ziet het effect van hoe onze directe omgeving, landbouw en economie is ingericht op het leven van insecten.

4. Lezing over forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (2 rondes à 5 kwartier)
De Nieuwe Hollandse Waterlinie was van circa 1815 tot 1940 een onneembare vesting. Hij beschermde Holland tegen vijandige troepen. Bij oorlogsdreiging konden militairen van Muiden tot aan de Biesbosch brede stroken land onder water zetten, zodat Holland onbereikbaar was. Op strategische posities stuitte de vijand op forten, kastelen en kazematten. Bas Kreuger vertelt je alles over deze belangrijke verdedigingslinie en de forten die in de omgeving van Tienhoven liggen.

5. Bezoek aan de kerk van Westbroek (2 rondes à 5 kwartier per fiets)
De Hervormde Kerk in Westbroek is een bezoek zeker waard. Het laatgotische gebouw heeft o.a. een toren uit de tweede helft van de 15de eeuw en bijzondere muurschilderingen.

6. Op stap met de Polderwachter (2 rondes à 5 kwartier)
De polderwachter (beeldend kunstenaar Marcel Blekendaal) neemt je mee op een wandeling in de polder, op klompen, met een polsstok. Als ‘beeldend kunstenaar’ werkt hij aan de verbeelding van de polder. Niet met objecten, niet met schilderijen, maar met mooie, spannende verhalen en af en toe een indrukwekkende gebeurtenis.

7. Insectenhotel maken (1 ronde, hele middag)
Insecten zijn voor mens en milieu heel nuttig; ze bestuiven bloemen en zorgen voor een ecologisch evenwicht door schadelijke insecten te bestrijden. Daarnaast maken insecten een belangrijk deel uit van de ecologische kringloop, in de natuur maar ook in je eigen tuin.

Naast specifieke bloeiende planten kun je het de insecten ook makkelijker maken door een insectenhotel te bouwen. Tijdens deze workshop ga je samen aan de slag om 1 of meerdere insectenhotels te bouwen.

8. Fietsroute Waterlinie (1 ronde, hele middag per fiets)
De Nieuwe Hollandse Waterlinie bestaat uit 60 verschillende forten van Muiden tot aan de Biesbosch. Tijdens een middagvullende fietstocht onder leiding van een gids fiets je langs diverse forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie door het Noorderpark, een 5.900 ha groot herinrichtingsgebied ten behoeve van natuur en recreatie.

Graag per persoon een aanmeldformulier invullen!

Schrijf je in voor deze activiteit