Ik word vrijwilliger

Basiscursus motorzagen

za 16 november 2019 08:30 - 16:00, De Bilt

In deze cursus leer je op een veilige wijze met de motorkettingzaag te werken in het landschapsbeheer. Als de cursus met goed gevolg is afgelegd dan wordt er een certificaat uitgereikt. De basiscursus van drie dagen is gericht op het afzetten van houtige begroeiing tot 30 cm. met de motorkettingzaag.

Vanwege het beperkt aantal plekken raden we u aan snel in te schrijven, in ieder geval vóór 15 september 2019. Per vrijwilligersgroep zijn maximaal 2 plekken beschikbaar. Bij overinschrijving krijgen mensen die de vorige keer op de reservelijst belandden voorrang.

Ja, ik schrijf me in

Voor wie?

Vrijwilligers van plaatselijke vrijwilligersgroepen aangesloten bij Landschap Erfgoed Utrecht, die dit in hun vrijwilligerswerk nodig hebben.

Na het volgen van deze cursus is de vrijwilliger zich goed bewust van de mogelijke gevaren van het werken met de motorkettingzaag en de juiste werktechnieken. Het onderhoud van de motorkettingzaag en het slijpen van de ketting kunnen naar behoren worden uitgevoerd. De deelnemer is op de hoogte van de nieuwste technische en wettelijke bepalingen.

Na afloop, als u de drie dagen met goed gevolg heeft afgelegd, krijgt u een certificaat uitgereikt door de cursusleider.

Cursusdagen

Dag 1
Introductie. Uitleg machine, kettingen, brandstof, smering. Onderhoud machine, vijlen. Veiligheid machine en mens (PBM). Praktijk: vijlen, velsnede, e.d. het omzagen.

Dag 2
ARBO/LMRA, Flora en Fauna (Wet Natuurbeheer). Praktijk: zagen/vellen, soorten spanning in hout, bepalen lengte boom.

Dag 3
Herhaling voorgaande lessen, vijlen, onderhoud ARBO analyse maken. Praktijk: zagen tot 30 cm doorsnede, uitsnoeien, aftoppen, gevaren tijdens het werken. Afhankelijk van de ervaring en mogelijkheden van de deelnemers komt tijdens deze dag ook knotten met de motorzaag aan bod.

Zelf meenemen

Motorkettingzaag
Veiligheidshelm met gehoorbescherming en gelaatsbescherming
Zaagschoenen of zaaglaarzen die goed grip hebben op de ondergrond
Werkhandschoenen die soepel zitten
Zaagbroek of zaagoverall
Lunchpakket

Docent

Jos van den Eshof (Bedrijfstrainingen in het Groen).

Meld je aan

Vul uw naam in
(optioneel)
(optioneel)

Deel met je vrienden