Steun ons!

Heggenvlechten

za 22 februari 2020 09:00 - 15:30, Het Lange Broek, Gooijerdijk 7A, Langbroek

Heggenvlechten is een prachtig ambacht en eeuwenoude techniek. Door (meidoorn)heggen te vlechten ontstaat een groene ondoordringbare heg. Veel vogels en kleine zoogdieren gebruiken de heg om in te nestelen en om zich in te verschuilen bij gevaar. Gevlochten heggen dragen bij aan de biodiversiteit in het landschap. Steeds meer vrijwilligersgroepen gaan er mee aan de slag.

De cursus is helaas vol. Wilt je op de wachtlijst geplaatst worden? Stuur dan een mail naar w.vanhees@landschaperfgoedutrecht.nl. Dan houden we je op de hoogte als er plekken vrij komen.

Het doel

Het doel van de cursus is om het hoe en waarom van het ambacht heggenvlechten te leren kennen, de techniek van het heggenvlechten te oefenen en een fantastische dag heggenvlechten mee te maken.

De cursus wordt verzorgd door Lex Roeleveld (Gilde van heggenvlechters, www.heggen.nu). Tijdens de cursus is het boek ‘Heggenvlechten en haagleiden in Nederland en Vlaanderen’ te koop bij de cursusleider voor €27,50 (graag gepast en contant betalen).
Klik hier voor de online versie.

Eisen
Iedereen kan met de cursus heggenvlechten meedoen. Er is geen voorkennis nodig. Ook diegenen die al eens gevlochten hebben en zich verder willen bekwamen kunnen meedoen. De instructeur zal zijn begeleiding hierop aanpassen.

 

Programma

9.00-10.00 uur    Kennismaking en theorie heggenvlechten
10.00-12.30 uur  Aan de slag
12.30-13.15 uur  Lunch
13.15-15.30 uur  Aan de slag en afronding

In de presentatie wordt het hoe en waarom van het heggenvlechten uitgelegd. Ook de geschiedenis van het ambacht, aanleg/onderhoud van (gevlochten) heggen en veilig werken komen aan bod.

De deelnemers vlechten tijdens de cursusdag een meidoornheg. Er wordt in teams van 2 personen gewerkt. Elk team doorloopt alle werkzaamheden van het vlechten zodat aan het eind van de cursusdag de heg gevlochten is.

 

 

Betaling

De cursus is gratis voor vrijwilligers van Landschap Erfgoed Utrecht. Geen vrijwilliger bij ons? Het bedrag kan via iDEAL overgemaakt worden op rekeningnummer NL06TRIO0197728901 van Landschap Erfgoed Utrecht onder vermelding van NAAM CURSIST / Cursus Heggenvlechten 2020. Een andere mogelijkheid om te betalen is per factuur. Neem dan contact op met Willemijn van Hees. Pas na betaling is uw aanmelding definitief.

Deel met je vrienden