Heggenvlechten

Datum
10 november 2018 09:00 - 15:30
Locatie
B&B Klein Groenbergen, Nieuwe Steeg 18, 3956 RD Leersum
Aanmeldingen
Minimaal 10 en maximaal 16.
Schrijf je in voor deze cursus

Heggenvlechten is een prachtig ambacht en eeuwenoude techniek. Door (meidoorn)heggen te vlechten ontstaat een groene ondoordringbare heg. Veel vogels en kleine zoogdieren gebruiken de heg om in te nestelen en om zich in te verschuilen bij gevaar. Gevlochten heggen dragen bij aan de biodiversiteit in het landschap. Steeds meer vrijwilligersgroepen gaan er mee aan de slag. 

De cursus wordt verzorgd door Stichting Heg en Landschap, gecertificeerde heggenvlechters die lid zijn van het Nederlands Gilde van Heggenvlechters en internationale ervaring hebben.

Doel
Het doel van de cursus is om het hoe en waarom van het ambacht heggenvlechten te leren kennen, de techniek te oefenen en een fantastische dag heggenvlechten mee te maken. Diegenen die als eens gevlochten hebben, krijgen de kans hun vaardigheid verder te ontwikkelen.

Voor wie
Aan een cursusdag heggenvlechten kan iedereen meedoen. Er is geen voorkennis nodig. Ook diegenen die al eens gevlochten hebben en zich verder willen bekwamen kunnen meedoen. De instructeur zal zijn begeleiding hierop aanpassen.

Programma:

  • 9.00 - 10.00 uur                    Theorie over heggenvlechten
  • 10.00 - 16.00 uur                  Buiten aan de slag        

Tijdens de inleiding wordt het hoe en waarom van het heggenvlechten uitgelegd. Ook de geschiedenis van het ambacht, aanleg/onderhoud van (gevlochten) heggen en veilig werken komen aan bod. Cursisten ontvangen de handout.

De deelnemers vlechten tijdens de cursusdag een meidoornheg. Er wordt in teams van 2 personen gewerkt. Elk team doorloopt alle werkzaamheden van het vlechten zodat aan het eind van de cursusdag de heg gevlochten is.

Zelf meenemen

  • Stevige werkkleding en stevig schoeisel
  • Stevige jas
  • Lunchpakket
  • Werkhandschoenen

Voor koffie/thee/soep en gereedschap wordt gezorgd. Neem een takkenzaag en/of takkenschaar mee als je deze hebt.

Aanvulling
Bij inschrijving gaan vrijwilligers die zijn aangesloten bij LEU voor.
Tijdens de cursus is de 2e druk van het boek ‘Heggenvlechten en haagleiden in Nederland en Vlaanderen’ te koop bij de cursusleider voor 25 euro (zie hier voor een doorbladerversie).

Kosten
De cursus is gratis voor vrijwilligers die zijn aangesloten bij LEU en die dit nodig hebben bij hun werkzaamheden. Overige deelnemers betalen € 40,00 per persoon.

Het bedrag kan overgemaakt worden op rekeningnummer NL06TRIO0197728901 van Landschap Erfgoed Utrecht onder vermelding van NAAM CURSIST / Cursus Heggenvlechten 2018. Een andere mogelijkheid is om te betalen is per factuur. Neem dan contact op met Arianne Doeleman. Pas na betaling is uw aanmelding definitief.

Docent
Lex Roeleveld (Gilde van heggenvlechters) www.heggen.nu

Schrijf je in voor deze cursus