Masterclass Open Cultuur Data

Datum
9 april 2018 09:30 - 12:45
Locatie
Landgoed Oostbroek, Bunnikseweg 39, 3732 HV De Bilt
Aanmeldingen
Minimaal 8 en maximaal 15.
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze cursus

Culturele instellingen hebben een schat aan informatie in huis. Steeds meer instellingen maken die digitaal beschikbaar, waardoor nieuwe toepassingen mogelijk zijn. Maar de data zijn vaak slecht toegankelijk. Open Cultuur Data brengt hier verandering in en ondersteunt instellingen in het openstellen van hun data. Het Rijksmuseum heeft bijv. het rechtenvrije deel van haar collectie zonder beperkingen online beschikbaar gesteld, waardoor haar zichtbaarheid en toegankelijkheid voor een breed publiek enorm zijn gegroeid. Deze strategie werkt niet alleen voor grote instellingen, maar biedt ook kansen voor kleinere musea, historische verenigingen en archiefdiensten.

Doel

  • Basiskennis verwerven over de belangrijkste zaken die je tegenkomt bij het beschikbaar stellen van cultuurdata, zoals auteursrecht, licenties en technologieën voor ontsluiting en innovatieve presentaties.
  • Strategie ontwikkelen over hoe jouw organisatie omgaat met open cultuurdata en wat dat oplevert aan nieuwe mogelijkheden, zichtbaarheid van je organisatie en publieksbereik.
  • Openstellen van een deel van je collectie. Van de deelnemende organisaties wordt verwacht dat zij een deel van hun collectie digitaal beschikbaar stellen voor breder publiek, door publicatie op UtrechtAltijd.nl. Tijdens de cursus bespreken we welk deel hiervoor geschikt is. De provincie bekostigt de aansluiting op UtrechtAltijd.nl. Daarnaast zorgt de cursusleider voor een koppeling met diverse netwerken van hergebruikers waaronder ‘Open Cultuur Data’, het Netwerk Digitaal Erfgoed en Wikipedia netwerk.

De masterclass gaat uitdrukkelijk niet over het digitaliseren van de collectie, maar over de volgende stap: hoe kun je de mogelijkheden van je gedigitaliseerde collectie uitbreiden door die open te stellen en wat komt daar allemaal bij kijken?

Doelgroep
De masterclass is bedoeld voor vrijwilligers en professionals in de culturele sector (erfgoedinstellingen, musea, archieven, historische verenigingen bibliotheken, media) die geïnteresseerd zijn in open data en cultuur, hun kennis hierover willen uitbreiden en er in de praktijk mee aan de slag willen gaan.
Aan drie eerdere edities van de masterclass hebben meer dan 40 deelnemers meegedaan, vanuit grote instellingen als het Rijksmuseum, maar ook het Marker Museum, Waterlandsmuseum de Speeltoren en het Regionaal Archief Alkmaar.

Bijeenkomsten
De masterclass bestaat uit vijf bijeenkomsten (inclusief lunch) onder leiding van Lex Slaghuis (mede-oprichter opencultuurdata.nl en Open State Foundation) en verschillende coaches op het vlak van technologie, auteursrecht, beleid en innovatie. Naast een theoretische inleiding ga je met je eigen praktijkcase aan de slag. Houd daarnaast rekening met een voorbereidingstijd van ongeveer drie uur per bijeenkomst voor het maken van de lees- en praktijkopdrachten. Voor deze masterclass is geen laptop noodzakelijk.

  • Maandag 9 april: introductie, kennismaking en cases
  • Maandag 16 april: auteursrecht en open licenties
  • Maandag 23 april: technologie, hergebruik en toepassingen
  • Maandag 7 mei: beleidsvorming, risico’s en voordelen
  • Maandag 18 juni: terugkomdag en lessons learned

Inschrijven en informatie
Dankzij subsidie van de provincie Utrecht zijn de kosten voor deze cursus € 100,- (i.p.v. € 250,-). Vanwege het draagvlak binnen de organisatie is het aan te raden om met z’n tweeën deel te nemen. De tweede deelnemer betaalt € 50,-. Na inschrijving nemen we telefonisch contact met je op voor een intakegesprek. Na dit gesprek en betaling van de factuur is je aanmelding definitief.

Voor vragen over deze cursus kun je terecht bij Mieke Heurneman.

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed
Deze cursus wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Utrecht, in het kader van 2018 Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.

 

Je kunt je niet meer inschrijven voor deze cursus