Motorzagen basis 2019

Datum
9 november 2019 08:30 - 16:00
Locatie
nnb, wordt later bekend gemaakt
Aanmeldingen
Minimaal 8 en maximaal 8.
Schrijf je in voor deze cursus

Cursusinformatie 
In deze cursus leert u op een veilige wijze met de motorkettingzaag te werken in het landschapsbeheer.  Als de cursus met goed gevolg is afgelegd dan wordt er een certificaat uitgereikt.
De basiscursus van drie dagen is gericht op het afzetten van houtige begroeiing tot 30 cm. met de motorkettingzaag.

Doel 
Na het volgen van deze cursus is de vrijwilliger zich goed bewust van de mogelijke gevaren van het werken met de motorkettingzaag en de juiste werktechnieken. Het onderhoud van de motorkettingzaag en het slijpen van de ketting kunnen naar behoren worden uitgevoerd. De deelnemer is op de hoogte van de nieuwste technische en wettelijke bepalingen.

Voor wie?
Vrijwilligers van plaatselijke vrijwilligersgroepen aangesloten bij Landschap Erfgoed Utrecht, die dit in hun vrijwilligerswerk nodig hebben.

Data en programma
De cursus bestaat uit 3 dagen: 9, 16, 23 november. Alle dagen zijn van ongeveer 08.30 - 16.00 uur, precieze tijden en locaties worden nog bekend gemaakt.

  • 9 november: Introductie. Uitleg machine, kettingen, brandstof, smering. Onderhoud machine, vijlen. Veiligheid machine en mens (PBM). Praktijk: vijlen, velsnede, e.d. het omzagen.
  • 16 november: ARBO/LMRA, Flora en Fauna (Wet Natuurbeheer). Praktijk: zagen/vellen, soorten spanning in hout, bepalen lengte boom.     
  • 23 november: herhaling voorgaande lessen, vijlen, onderhoud ARBO analyse maken. Praktijk: zagen tot 30 cm doorsnede, uitsnoeien, aftoppen, gevaren tijdens het werken.

Aanvulling
Vanwege het beperkt aantal plekken raden we u aan snel in te schrijven, in ieder geval voor 15 september 2019. Per vrijwilligersgroep zijn maximaal 2 plekken beschikbaar.

Bij te veel inschrijvingen wordt een selectie gemaakt. We geven dan voorrang aan de mensen die vorig jaar op de reservelijst belandden. Ook zou het kunnen dat we maximaal 1 plek per vrijwilligersgroep aanhouden.

Bij aanmelding geeft u zich op voor alle drie de cursusdagen. Het is helaas niet mogelijk om één of meerdere dagen te missen of elders in te halen.

Na afloop, als u de drie dagen met goed gevolg heeft afgelegd, krijgt u een certificaat uitgereikt door de cursusleider.

Kosten
Deelname aan deze cursus kost € 150,- per persoon. 

Na de selectie in oktober bevestigen we uw aanmelding. U wordt dan pas verzocht te betalen, waarmee uw aanmelding definitief is.

Docent: 
Jos van den Eshof (Bedrijfstrainingen in het Groen)

Contactpersoon:
Evelien Kenbeek

Zelf meenemen:
- Motorkettingzaag
- Veiligheidshelm met gehoorbescherming en gelaatsbescherming
- Zaagschoenen of zaaglaarzen die goed grip hebben op de ondergrond
- Werkhandschoenen die soepel zitten
- Zaagbroek of zaagoverall
- Lunchpakket 

Let op: wanneer het maximale aantal inschrijvingen is bereikt, kunt u zich nog steeds inschrijven. Zoals hieronder aangegeven maken we later een definitieve selectie van deelnemers. Inschrijven kan via de button 'schrijf je in voor de reservelijst voor deze cursus'.

Schrijf je in voor deze cursus