Motorzagen opfriscursus

Datum
10 november 2018 09:00 - 16:00
Locatie
nnb, wordt later bekend gemaakt
Aanmeldingen
Minimaal 6 en maximaal 10.
Je kunt je niet meer inschrijven voor deze cursus

Let op: wanneer het maximale aantal inschrijvingen is bereikt, kunt u zich nog steeds inschrijven. Zoals hieronder aangegeven maken we later een definitieve selectie van deelnemers. Inschrijven kan via de button 'schrijf je in voor de reservelijst voor deze cursus'. 

Cursusinformatie

Veel vrijwilligers in het landschapsbeheer hebben een cursus motorkettingzagen gevolgd en zijn in het bezit van een certificaat. Dit geeft aan dat de vrijwilliger weet op welke wijze veilig met de motorkettingzaag moet worden gewerkt. Hoewel het certificaat een onbeperkte geldigheid heeft, adviseert Landschap Erfgoed Utrecht om minstens eens in de vijf jaar een opfriscursus te doen. Deze opfriscursus is specifiek gericht op het knotten van knotbomen met de motorkettingzaag. Belangrijk onderdeel van deze cursus is werkpositionering. Hoe kan ik veilig met de motorzaag de knotboom in klimmen en zagen. Heb je een werkpositioneringset neem deze dan mee naar de cursus.

Doel
Na het volgen van deze cursus is de vrijwilliger zich meer bewust van de mogelijke gevaren van het werken met de motorkettingzaag en de ergonomische juiste werktechnieken. Het onderhoud van de motorkettingzaag en het slijpen van de ketting kunnen weer optimaal worden uitgevoerd. De deelnemer is weer op de hoogte van de nieuwste technische en wettelijke bepalingen.

De vrijwilligers die deelnemen aan de opfriscursus zijn na afloop zeer positief en onderschrijven nut en noodzaak van het opfrissen.

Voor wie?
Alleen voor vrijwilligers van de plaatselijke vrijwilligersgroepen en landschapsbeheerploegen in de provincie Utrecht, die met een motorkettingzaag werken en in het bezit zijn van een (erkend) certificaat.

Inschrijven
Vanwege het beperkt aantal plekken raden we u aan snel in te schrijven, in ieder geval voor 22 oktober 2018. Per vrijwilligersgroep zijn maximaal 3 plekken beschikbaar.

Bij te veel inschrijvingen wordt een selectie gemaakt. We geven dan voorrang aan de mensen die vorig jaar op de reservelijst belandden. Ook zou het kunnen dat we maximaal 1 of 2 plek(ken) per vrijwilligersgroep aanhouden.

Na afloop van de cursus, krijgt u een bewijs van deelname uitgereikt door de cursusleider.

Kosten
De cursus kost € 30,00 per persoon voor vrijwilligers die zijn aangesloten bij LEU en die dit nodig hebben bij hun werkzaamheden.

Bij inschrijving krijgen plaatselijke vrijwilligersgroepen landschapsbeheer en landschapsbeheerploegen aangesloten bij Landschap Erfgoed Utrecht voorrang. Na de selectie in oktober bevestigen we uw aanmelding. U wordt dan pas verzocht te betalen, waarmee uw aanmelding definitief is.

Cursusleider
Jos van den Eshof (Bedrijfstrainingen in het Groen)

Contactpersoon
Hein Pasman

Zelf meenemen (verplicht)

  • Motorkettingzaag
  • Veiligheidshelm met gehoorbescherming en gelaatsbescherming
  • Zaagschoenen of zaaglaarzen die goed grip hebben op de ondergrond
  • Werkhandschoenen die soepel zitten
  • Zaagbroek of zaagoverall
  • Evt. Werkpositioneringset
  • Lunchpakket (voor koffie en thee wordt gezorgd)

Je kunt je niet meer inschrijven voor deze cursus