Ik word vrijwilliger

Opfriscursus motorzagen (knot)

za 18 januari 2020 08:30 - 16:00, Locatie wordt nader bekend gemaakt

Veel vrijwilligers in het landschapsbeheer hebben een cursus motorkettingzagen gevolgd en zijn in het bezit van een certificaat. Landschap Erfgoed Utrecht adviseert om minstens eens in de vijf jaar een opfriscursus te doen.

Deze is specifiek gericht op het knotten van knotbomen met de motorkettingzaag. Belangrijk onderdeel van deze cursus is werkpositionering. Hoe kan ik veilig met de motorzaag de knotboom in klimmen en zagen? De basisvaardigheden zoals vijlen van de ketting, onderhoud aan de machine, werken volgens Arbo eisen, komen eveneens aan bod. Ook komen eventuele nieuwe technieken / inzichten aan de orde.

 

Voor wie?

Vrijwilligers van plaatselijke vrijwilligersgroepen en landschapsbeheerploegen in de provincie Utrecht, die met een motorkettingzaag werken en in het bezit zijn van een erkend certificaat.

Na afloop van de cursus krijg je een bewijs van deelname uitgereikt door de cursusleider.

 

Doel

Na het volgen van deze cursus ben je op de hoogte van de mogelijke gevaren van het werken met de motorkettingzaag en ergonomische juiste werktechnieken in een knotboom. Ook wordt je kennis over het onderhoud van de motorkettingzaag en het slijpen van de ketting opgefrist. Tot slot wordt je bijgepraat over de nieuwste technische en wettelijke bepalingen. 

Zelf meenemen

Werkpositioneringset
Motorkettingzaag en benzine
Veiligheidshelm met gehoorbescherming en gelaatsbescherming
Zaagschoenen of zaaglaarzen die goed grip hebben op de ondergrond
Werkhandschoenen die soepel zitten
Zaagbroek of zaagoverall
Lunchpakket

Docent

Jos van den Eshof (Bedrijfstrainingen in het Groen).

 

 

Deel met je vrienden