Doneer Vrijwilligers
Erfgoed

Hoe betrek je dat in de les?

Advies en trainingen

Hoe betrek je op een actieve manier kinderen en jongeren tijdens een bezoek aan jouw collectie of erfgoedlocatie? Hoe maak je het leerzaam én inspirerend? En wat te doen als je grote behoefte hebt aan goed educatief materiaal, maar daar niet of onvoldoende medewerkers, tijd en middelen voor kunt vrijmaken. Graag helpen wij onze Utrechtse erfgoedpartners die kinderen en scholen beter willen bereiken. We bieden advies op maat en geven trainingen en verdiepingscursussen.

Advies

Voor erfgoedinstellingen
Je wilt graag schoolklassen ontvangen op locatie. Hoe ontwerp je een goed educatief erfgoedproject? Hoe zorg je voor interactie tijdens het bezoek van schoolklassen? Wij denken en kijken graag mee. Bij elke leeftijdsgroep hoort een eigen aanpak. Ook hebben wij kennis over hoe je leerlingen beter kunt laten kijken naar wat ze zien. Hoe je ze erfgoedwijs maakt. Daarnaast helpen we om je digitale collectie op een educatieve wijze in te zetten. 

Voor gemeenten
Wij denken graag mee hoe erfgoed en cultuureducatie het onderwijs kan versterken en wat scholen nodig hebben. Daarbij kunnen we adviseren hoe erfgoedinstellingen inspirerende erfgoedprojecten in het onderwijs aanbieden.

 

Voor onderwijs en hogescholen
Je wilt als school de rijke omgeving van de leerlingen betrekken bij je onderwijs. Het herbergt immers een schat aan verhalen, kennis en geschiedenis. Maar hoe pak je het aan? Hoe verrijk je je onderwijs door leerlingen hun eigen omgeving te laten ontdekken. Wij denken en helpen graag mee. Op de website Meer doen met je eigen omgeving vind je inspirerende informatie over mogelijkheden en een plan van aanpak. 

Lees meer

Teamtraining 'Meer doen met je omgeving'

Als school kun je leerlingen laten ervaren dat hun omgeving vol betekenis is. In deze teamtraining staan we stil bij de vraag wat nu eigenlijk de culturele omgeving van je school is. Wie zijn interessante partners voor je school? En wat is er aan kunst en erfgoed aanwezig dat je bij de les kunt betrekken?

Je gaat aan de slag met het koppelen van de eigen omgeving aan bestaande lessen of thema’s. Aan het einde van de training heb je als team voldoende ingrediënten om de culturele omgeving aan je lessen te verbinden. 

Interesse? Stuur een e-mail naar onderwijs@landschaperfgoedutrecht.nl

Teamtraining 'Erfgoed doen!'

Wat is erfgoededucatie? Wat is er aan erfgoed in de omgeving van de school? Erfgoed is voor veel leerkrachten een tamelijk abstract begrip. In deze teamtraining ga je daar concreet mee aan de slag. Leerkrachten ontdekken hoe ze erfgoededucatie kunnen inpassen in de kunst & cultuurlessen. Welke creatieve werkvormen zijn er te koppelen aan erfgoed, welke keuzes en waarom?

De kennis wordt meteen in praktijk gebracht door het bedenken van lesideeën bij het erfgoed uit de eigen omgeving.

Interesse? Stuur een e-mail naar onderwijs@landschaperfgoedutrecht.nl

Archeologiewijzer

Soms is er een opgraving vlakbij school. Een mooie kans om met de klas een kijkje te nemen! Maar hoe organiseer je zo’n bezoek? Bij wie moet je zijn en hoe weet je wie je moet benaderen? Speciaal hiervoor hebben wij een wegwijzer ontwikkeld. De wegwijzer bevat een eenvoudig stappenplan dat helpt om samen met het opgravingsbedrijf en de gemeente een bezoek te organiseren waarbij de geschiedenis onder je voeten letterlijk zichtbaar wordt!

Bekijk de wegwijzer

Digitaal erfgoed in het onderwijs

Steeds meer collecties zijn gedigitaliseerd en online beschikbaar. Nieuwe kansen dus voor erfgoedinstellingen om het onderwijs te bereiken. Op de website van Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) is hiervoor een stappenplan te vinden met uitgebreide informatie en tips. Daarin komen zaken aan bod als: Hoe zorg je ervoor dat je aansluit bij de wensen van het onderwijs? Hoe maak je digitaal lesmateriaal en op welke online onderwijsplatforms kun je dat publiceren? Ook zijn hier interessante en inspirerende voorbeeldprojecten te vinden. 

Lees meer
Collectie Nederland

Liever persoonlijk contact?

Jeroen helpt je graag verder

Jeroen van Schie

Adviseur erfgoededucatie 030 - 2219733 j.vanschie@landschaperfgoedutrecht.nl