Word donateur Vrijwilligers
Zelf aan de slag

Inspiratie erfgoededucatie

Ben je benieuwd wat je allemaal nog meer met erfgoed in de klas of op school kunt doen? Hieronder hebben wij een aantal tips verzameld om je te inspireren of om direct mee aan de slag te gaan! We vullen en verversen deze pagina met enige regelmaat, dus blijf vooral terugkomen! Heb je zelf tips? Stuur deze dan naar onderwijs@landschaperfgoedutrecht.nl

Voorbeeldlessen: Erfgoed doen!

Naast de lessen van het Cultuurprogramma, hebben we een laagdrempelige website met voorbeeldlessen ontwikkeld: Erfgoed doen! Hier vind je verschillende erfgoedlessen voor het basisonderwijs die je in de klas of buiten in je eigen omgeving kunt geven. Zo ontdekken leerlingen verhalen over de plek waar ze wonen en waarom hun omgeving eruitziet zoals het nu is.

Ga Erfdoen doen!

De Canon van Utrecht op school

Misschien ken je de Canon van Nederland. Wist je dat er ook een Canon van de provincie Utrecht is speciaal voor het onderwijs? In plaats van hunebedden hebben we hier grafheuvels. De 'Oudewaterse moord' kleurt het venster over Willem van Oranje. En de Pyramide van Austerlitz is een symbool van de Franse tijd. Naast informatie over de vensters, vind je op de website ook afleveringen van de RTV Utrecht serie Verleden van Utrecht. 

Bezoek de website

Meer doen met je culturele omgeving

 

Leren kun je uit een boek, maar hoe mooi is het om ook te leren in en met je eigen omgeving? Het is immers de plek waar de leerlingen wonen, spelen, leren, onderzoeken, ontdekken en spelen. En het is datgeen wat de kinderen samen verbindt. Wat leerlingen ontdekken en wie ze ontmoeten, zijn dikwijls herinneringen die ze voor altijd met zich meedragen.

Foto: Allard Willemse

Erfgoed voor Thuis Tip

Voorwerp met een verhaal (groep 4 t/m 8)
Geef je onderwijs op afstand? Wij hebben een aantal inspirerende opdrachten voor thuis ontwikkeld die leerlingen zelf kunnen doen. Met deze opdracht maak je een verhaal rond een bijzonder voorwerp. Mensen zijn verhalenvertellers. Ook als we elkaar even niet zien, kunnen we nog altijd verhalen vertellen. We vertellen wat we denken, waar we over dromen, wat we ons afvragen en verbeelden. En omdat we allemaal anders zijn, vertellen we allemaal een eigen verhaal, op onze eigen manier.

Bekijk de opdracht!

Verover je omgeving

Wil je samen met je team ontdekken wat voor cultureel erfgoed je in je omgeving hebt? Wij hebben een handige kaart ontwikkeld waarin je samen met je collega's de omgeving leert kennen. Je maakt op een speelse manier gebruik van elkaars kennis. Maar ook met je leerlingen is dit een handig middel om je eigen woonplaats te ontdekken. 

Wil je ook een kaart bestellen? Neem dan contact op met Dorien Wijstma.

Liever persoonlijk contact?

Dorien helpt je graag verder

Dorien Wijstma

Programmamanager erfgoed en onderwijs 030 - 2219773 D.Wijstma@landschaperfgoedutrecht.nl