Word donateur Vrijwilligerswerk
Archeohotspot
Vondsten

uit een rijk Utrechts verleden

Foto: Lize Kraan
Foto 11 Avdb LEU Zoveel Scherven
Foto 4 Avdb LEU Puzzelwerk Voor Gevorderden

Verborgen schatten

Met je handen in de aarde de rijkdom van een ver verleden naar boven halen. Je verwonderen over een gouden liefdesring of de scherven van Romeins aardewerk. Er zijn veel sporen uit het verleden die ons iets vertellen over wie we zijn en waar we vandaan komen. Onze archeologen laten je de verborgen schatten van de Utrechtse bodem beleven.

Meldpunt Archeologie

Als je in de tuin bezig bent, of met een detector door het landschap speurt, kun je zomaar op iets bijzonders stuiten. De resten van een pot, of een zilveren munt. Maar hoe weet je nou of het écht bijzonder is? Handig om te weten dat wij deze vondsten op waarde kunnen schatten. Bij het Meldpunt Archeologie staan we klaar om je vondst te onderzoeken.

ArcheoHotspot

Ook zin in een kijkje achter de schermen bij archeologisch onderzoek? De ArcheoHotspot bij Castellum Hoge Woerd in De Meern maakt archeologie voor iedereen tastbaar en toegankelijk. Je kunt er uitleg krijgen over bijvoorbeeld een pijpenkop die je in je tuin hebt gevonden. Of je kunt zien hoe aardewerk wordt gerestaureerd en meehelpen het sorteren van zeefmonsters. De toegang is gratis.

Bezoek de ArcheoHotspot
Foto: Lize Kraan

Liefdesring

Soms komt er bij het Meldpunt Archeologie van Landschap Erfgoed Utrecht een vondst binnen die zo uniek is, dat archeologen niet meteen wat het is. Zoals een gouden ring uit de late middeleeuwen die niet eerder in Nederland is aangetroffen. 

‘Ik was met stomheid geslagen toen ik de eerste foto’s zag van deze ring’, vertelt archeoloog Alexander van de Bunt. Op het eerste gezicht valt direct de versierde band op van de ring en de tekst met afbeelding van een dier aan de binnenzijde van de ring. Wat volgde was een lange speurtocht op het internet, vakliteratuur, catalogi en het raadplegen van specialisten in binnen- en buitenland. Het bleek niet zomaar een ring, maar iets uitzonderlijks, iets unieks.

Lees het verhaal op UtrechtAltijd.nl

Liever persoonlijk contact?

Anton helpt je graag verder