Word donateur Vrijwilligerswerk
31528506908 F5fe0d4e5b O
De Limes

noordgrens van het Romeinse Rijk

Romeinse Limes Utrecht

Tweeduizend jaar geleden vormde de Romeinse Limes de noordgrens van het Romeinse Rijk. In de eerste eeuw na Christus begonnen de Romeinen aan de bouw van tientallen forten en andere versterkingen. Zo konden zij voorkomen dat vijanden uit het noorden hun machtige rijk binnendrongen. De Limes was vijf eeuwen lang de grens tussen het Romeinse Rijk en het vrije Germanië. 

Utrechtse Limes

De noordelijke grens van het Romeinse Rijk liep dwars door de provincie Utrecht. De Limes volgde vroegere waterwegen langs Woerden, Utrecht, Vechten en Wijk bij Duurstede. Op verhalenplatform UtrechtAltijd lees je verhalen over de Romeinse Limes in de provincie Utrecht. 

Zien en beleven langs de Limes

Wat doet Landschap Erfgoed Utrecht?

  • Landschap Erfgoed Utrecht is partner van Romeinse Limes Nederland (RLN).
  • De Romeinse Limes is één van de onderwijs canonvensters. Voor leerlingen van groep 6 ontwikkelden wij het educatieproject Langs de Limes.
  • Voor een bundeling van activiteiten en communicatie, zetten wij met Romeinse Limes Nederland het Netwerk Romeinse Limes Utrecht op. Dit netwerk organiseert elk kwartaal een bijeenkomst.
  • Voor vrijwilligersorganisaties die zich bezighouden met de Romeinse geschiedenis, ontwikkelden Stichting Romeinse Limes Nederland en RomeinenNU het handboek ‘Communicare’

Beleef de Limes in Utrecht
De provincie Utrecht kent prachtige plekken uit de Romeinse tijd om te bezoeken. Daarnaast is de provincie rijk aan Romeinse vondsten, verhalen, routes en activiteiten. Bekijk hiernaast wat je kunt ontdekken.

  • Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn toont een beroemd houten Romeins schip.

  • Onder het Domplein in Utrecht sta je letterlijk tussen de muren van het ooit zo machtige Romeinse fort.

  • Het Stadsmuseum Woerden heeft topvondsten waaronder een bijzondere helm, een mes in de vorm van een asperge en nog veel meer.
  • Bij Fort Fectio in Bunnik wandel je over de plattegrond van een Romeinse fort. Fort Fectio is het oudste Romeinse fort in Nederland.

Meer weten?

Neem contact op met Alexander

Alexander van de Bunt

Adviseur archeologie 030 - 2219771 a.vandebunt@landschaperfgoedutrecht.nl