Doneer Vrijwilligers
Wat doen grenzen met mensen?

de Romeinse Limes onderzocht

Constructing the Limes

Binnen het project Constructing the Limes wordt onderzocht hoe Neder Germaanse Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk, invloed had op migratie en de import van goederen en gewassen, hoe de grens nog zichtbaar is als cultureel erfgoed en hoe de grens ons denken over grenzen beïnvloedt. Landschap Erfgoed Utrecht is partner in het project.

Toegankelijk voor een breed publiek
Het doel van het project is om met verschillende maatschappelijke partners wetenschappelijk onderzoek toegankelijk te maken voor een breed publiek. De Neder Germaanse limes zal in beeld worden gebracht door middel van archeologische vondsten, technieken en met behulp van citizen science. Nauwkeuriger dan ooit zal de functie van de grens zichtbaar worden gemaakt. Ook staat het reconstrueren van de grens centraal. Dit zal meer kennis opleveren over de vorming van naties en de ideeën over de nationale of regionale identiteit. Het onderzoek zal ook inzicht geven in hoe mensen aankijken tegen grenzen en de hedendaagse publieke debatten hier over.

Constructing the Limes wordt uitgevoerd onder de projectleiding van Saskia Stevens, universitair docent bij de afdeling Geschiedenis van de Oudheid en Antieke Cultuur bij Universiteit Utrecht.

Manager Erfgoed Anton Cruysheer van Landschap Erfgoed Utrecht:

‘Als je meer weet van wat er in je woonomgeving is gebeurd, krijgt dat gebied meer betekenis en voel je je er meer thuis. De Neder Germaanse Limes is een omvangrijk erfgoed met bijzondere plekken. Hoe communiceer je over zo’n groot monument? Hoe zorg je ervoor dat beheerders van forten, musea en grondbezitters, een consistent verhaal vertellen? Dit project is voor ons een mooie manier om het bredere verhaal over de grens voor het voetlicht te brengen.'