Doneer Vrijwilligers

Auteursrecht

Wil je je collectie online delen? Of afbeeldingen en teksten over objecten plaatsen op je website? Dan moet je de auteursrechten goed geregeld hebben. Achteraf uitzoeken hoe het zit met auteursrecht op je collectie is een tijdrovende klus. Zorg er dus voor dat je dit bij nieuwe aanwinsten meteen checkt en afspreekt met de auteursrechthebbende. Twijfel je over het gebruik van materiaal en hoe de rechten zijn geregeld? Neem dan contact op met een jurist.

> Bekijk het filmpje met tekst en uitleg over auteursrecht van Digitaal Erfgoed Nederland. 

Online kennissessies en hulpmiddelen
Het Netwerk Digitaal Erfgoed verzorgde twee online kennissessies over auteursrecht (2020) die hieronder te bekijken zijn. Ook vind je hieronder een snelcursus auteursrecht van DEN en een handig beslismodel van Netwerk Digitaal Erfgoed.

> Kennissessie 1: De eerste sessie was een algemene, vooral juridische uitleg over auteursrecht door Frank Huysmans, hoogleraar bibliotheekwetenschap en specialist publieke informatievoorziening.

> Kennissessie 2: De tweede sessie bevat praktische voorbeelden uit de erfgoedpraktijk, die werden besproken door Roosje Keijser (destijds coördinator team beschrijven & verwerven, vakspecialist verwerven particuliere archieven bij Het Utrechts Archief) en Maarten Zeinstra (coördinator auteursrecht bij KVAN/BRAIN en specialist informatiemanagement bij het Noord-Hollands Archief).

> De snelcursus auteursrecht en online publiceren van DEN geeft algemene informatie over wat er komt kijken bij het regelen van auteursrecht en het nemen van beslissingen rond het online publiceren van collectiestukken.

> Het Beslismodel auteursrecht van het Netwerk Digitaal Erfgoed neemt je stap voor stap mee om voor een collectiestuk vast te stellen wat er moet gebeuren om de auteursrechten goed te regelen.

Creative commons licentie

Het is aan te bevelen om bij een gedigitaliseerde collectie bij elk object aan te geven wie de auteursrechthebbende is (liefst met contactgegevens) en of er sprake is van een creative commons licentie en zo ja, welke licentie. Het auteursrecht op een werk eindigt 70 jaar na de dood van de maker, te rekenen vanaf de eerste januari, volgende op het jaar waarin de maker is overleden. Wanneer je een afbeelding van dat werk wilt gebruiken, ben je binnen die periode gebonden aan het auteursrecht en moet je eerst toestemming vragen aan de maker of bijvoorbeeld aan zijn erfgenamen. Om het gebruik van zijn werk te vergemakkelijken kan een maker onder bepaalde voorwaarden meer vrijheid geven aan gebruikers. Dit kan door het toekennen van een creative commons licentie.

> Bekijk de 6 standaardlicenties