Collectieregistratie
Als je je collectie digitaliseert, maak je daar digitale bestanden van. Elk collectiestuk wordt gefotografeerd en beschreven. Al die gegevens sla je op in een collectie registratie systeem.
Keuzehulp
Denk je er aan om registratiesoftware aan te schaffen of over te stappen op een ander systeem? Daarvoor ontwikkelden de gezamenlijke landelijke digitaal-erfgoed-coaches een handige keuzehulp. Deze checklist helpt je de juiste vragen te stellen als je met een leverancier in gesprek gaat over een nieuw collectie registratie systeem.
> Bekijk de keuzehulp collectie registratie systeem
Persistent Identifiers
We kennen het allemaal wel: je klikt een link aan en je krijgt een 404-melding. De pagina bestaat niet meer. Dit heet linkrot. Om dit te voorkomen breng je persistent identifiers aan, zogenaamde PIDs. Het is te vergelijken met een ISBN-nummer van een boek; een uniek nummer dat bij een bedrijf geregistreerd wordt.
Collectieregistratie opschonen
Merk je dat er onvolkomenheden in je collectieregistratie zitten en wil je je data standaardiseren en opschonen? Dit kun je doen met OpenRefine. Meer uitleg over het registreren van je collectie en het opschonen van collectiedata vind je in dit filmpje.
Onderzoek naar het vinden en werven van vrijwilligers
Dit afstudeeronderzoek van Dagmar Appelmann van de Reinwardt Academie bevat inzicht in de benodigde competenties van vrijiwlligers om registratieachterstanden bij kleine musea aan te pakken.