Doneer Vrijwilligers
Erfgoed Gezocht

zoeken naar sporen uit het verleden

Hoogtekaart Utrechtse Heuvelrug

Erfgoed Gezocht brengt de Utrechtse Heuvelrug in kaart

Erfgoed Gezocht is een project waarin vrijwilligers meewerken aan wetenschappelijk onderzoek. Via Erfgoed Gezocht speurden in 2020 zo'n 4.500 mensen naar nog niet eerder ontdekt archeologische erfgoed op de Utrechtse Heuvelrug. Van achter hun computer leverden zij een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek en de bescherming van het Utrechts erfgoed. De vrijwilligers ontdekten grafheuvels, prehistorische akkers en karrensporen.

Resultaten

De resultaten van Erfgoed Gezocht leveren nieuwe kennis op over ons verleden. We kunnen archeologisch erfgoed beter beschermen voor de toekomst.

Het project maakt ook nieuwsgierig en zorgt voor meer begrip en draagvlak voor het behoud van erfgoed. De resultaten worden ook gebruikt voor een wetenschappelijk studie naar kunstmatige intelligentie en automatische herkenning van archeologische structuren door de computer.

Bekijk de resultaten
Karrensporen op de Heuvelrug

Wandel langs de grafheuvels bij Elst en Amerongen

In het kader van Erfgoed Gezocht en de Nationale Archeologiedagen 2021 werd een wandelroute ontwikkeld. Je kunt zelfstandig op expeditie en ontdekt onderweg waar mensen in de prehistorie leefden. De wandeling van 7,8 km voert onder andere langs de grafheuvels en prehistorische akkers (raatakkers) van het Amerongse bos en over de Elsterberg. Er is ook een speciale kinderwandeling van 4,2 km.

Bekijk de wandelroute

Iedereen archeoloog

De Utrechtse Heuvelrug is een groot gebied. Het is kostbaar als archeologen de bodem centimeter voor centimeter in kaart moeten brengen. Daarom is de hulp van burgers ingeschakeld. Ruim 4.500 vrijwilligers markeerden in 2020 op hoogtekaarten sporen uit het verleden. Zij ontdekten resten van grafheuvels (uit 2800-500 v.C.) en Celtic fields of raatakkers (1000 v.C.-200 na C.).

Erfgoed Gezocht komt voort uit de samenwerking tussen de Universiteit Leiden en Landschap Erfgoed Utrecht, in opdracht van de provincie Utrecht en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het is het eerste grootschalige archeologische burgerwetenschapsproject van Nederland.

Reconstructie raatakkers bij Elst

Marcel Creemers maakte een prachtige reconstructie van één van de raatakkers op de Utrechtse Heuvelrug. In de film zie je hoe het raatakkercomplex ten noorden van Elst er in zijn hoogtijdagen uit kan hebben gezien.

De reconstructie toont de maximale bewoning gebaseerd op alle gevonden akkers. Of die akkers ook allemaal tegelijk in gebruik waren zal verder onderzoek moeten uitwijzen. Meer weten over raatakkers? Bekijk de prachtige film die Marcel erover maakte https://vimeo.com/573413976