Doneer Vrijwilligers

Studenten Universiteit Utrecht

Tijdens de Utrechtse Erfgoeddag vertellen studenten wat zij al doen in de erfgoedpraktijk.

Maartje Timmermans
Maartje Timmermans onderzoekt vanuit haar master Cultuurgeschiedenis en Erfgoed aan Universiteit Utrecht bij Het Noord-Brabants Museum de deelcollectie Waleson. Deze collectie is geschonken door Johannes Waleson in 1858 en omvat onder andere volkenkundige objecten uit de voormalige koloniën.

Bart Lutters
Volgens medisch historicus Bart Lutters gaat onderzoek in het ziekenhuis vaak over nieuwe medicijnen of geavanceerde technologieën. Minstens zo belangrijk is het om oplossingen te bedenken voor praktische problemen waar veel patiënten dagelijks tegenaan lopen. Bart vertelt over zijn onderzoek met het Universiteitsmuseum Utrecht om patiënten-geschiedenis meer zichtbaar te maken. Hij doet dit met behulp van de erfgoedcollectie patiënten foto’s.

Gezamenlijk in gesprek over narratieven uit het slavernijverleden.

Hoe communiceer je over het slaververleden naar het grote publiek? Studenten Amber, Joana en Lieke, zijn bezig met een Community Engaged Learning (CEL)-stage over de communicatie van slavernijgeschiedenis rondom de panden van Universiteit Utrecht in de binnenstad. Bij CEL leren studenten hands-on aan een maatschappelijk thema samenwerken met partners om verandering te maken met elkaar. Op de Erfgoeddag presenteren zij hun ideeën en willen met het erfgoedveld in gesprek en tips ophalen die ze kunnen benutten voor hun opdracht.

Master Cultuurgeschiedenis en erfgoed student Enora is voor de Gemeente Gouda bezig met ontsluiting van de Goudase slavernijgeschiedenis voor een breder publiek.

Amber, Joana, Lieke en Enora