Doneer Vrijwilligers
Erfgoeddag 2021

alles over het programma

Erfgoeddag 24 juni: Erfgoed is voor iedereen!

Een gevarieerd online programma, mooie sprekers en bijzondere filmpjes zijn de ingrediënten van de Utrechtse provinciale erfgoeddag. Ook krijg je filmpjes te zien vanaf bijzondere plekken in de provincie. Zo kun je binnenkijken bij Kasteel Renswoude, in het depot van het Nationaal Militair Museum, bij molen De Kraai en in het oude Stadhuis in Montfoort. Meld je aan en ontdek: Erfgoed is voor iedereen!

De Workshop Anders Kijken heeft een eigen link omdat hiervoor een maximaal aantal deelnemers geldt. Als je niet deelneemt aan deze workshop kun je via Teams met andere deelnemers in gesprek over de vraag: Wat betekent erfgoed voor jou?

 

Het programma:


9:30 uur: Start
Marianne de Rijke en Sanne Witkamp van Landschap Erfgoed Utrecht heten iedereen welkom.

9:40 uur: Welkomstwoord
Rob van Muilekom (gedeputeerde provincie Utrecht) en Ivo Brautigam (directeur Landschap Erfgoed Utrecht) vertellen vanaf buitenplaats Valkenheining in Baambrugge. 


10:00 uur: Wat leren we van corona?
Malou te Wierik (Buro Dertig) reflecteert op haar eigen frisse manier. Mensen trokken het afgelopen jaar de natuur in en hadden meer waardering voor erfgoed in de eigen regio. Instellingen werden het afgelopen jaar uitgedaagd om creatief te zijn om hun doelgroepen op nieuwe manieren te bereiken.

Malou vertelt over de kansen voor musea, forten, buitenplaatsen en kastelen om herhaalbezoek van mensen uit de eigen regio te stimuleren.

Na deze lezing, en als je niet meedoet aan de Workshop Anders Kijken, kun je via Teams andere deelnemers ontmoeten en met elkaar van gedachten wisselen over wat erfgoed voor jou betekent. 

Malou te Wierik
Mieke, Caroline en Dorien

10:45 uur: Workshop Anders Kijken!
Mieke Heurneman, Caroline Matla en Dorien Wijstma van het Landschap Erfgoed Utrecht Educatieteam prikkelen de zintuigen. Wat zie je eigenlijk op een schilderij of foto? Wat valt op aan een voorwerp, gebouw of landschap?

Je ervaart hoe activerende kijktechnieken het plezier van erfgoed beleven vergroten. Deelnemers kunnen actief meedoen en ontdekken wat anders kijken oplevert.

Er zijn drie workshops waaraan 25 personen kunnen deelnemen. Vanwege dit maximum verloopt aanmelden via een apart aanmeldingsformulier.

Meld je aan voor deze workshop!


11:50 uur: Fort Vechten: de waterlinie en de limes bij elkaar

Saskia Stevens (universitair docent en onderzoeker bij de afdeling Geschiedenis van de Oudheid en Antieke Cultuur van de Universiteit Utrecht) en Ronald Hamberg (coördinator Kenniscentrum Waterlinies) vertellen over het werk en onderzoek in het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Saskia Stevens en Ronald Hamberg

13:10 uur: Gender in de archeologie
‘Gender en diversiteit zijn thema's van alle tijden. Ook de manier waarop men hiernaar kijkt’, zegt Alexander van de Bunt, archeoloog bij Landschap Erfgoed Utrecht en schrijver van ‘Wee de overwonnenen. Germanen, Kelten en Romeinen in de Lage Landen’.

In zijn verhaal reizen we terug naar de Romeinse tijd, de middeleeuwen en de Nieuwe Tijd. Alexander geeft voorbeelden van spraakmakende vondsten in de provincie Utrecht. Hij laat zien hoe archeologie nieuwe inzichten kan geven. Sommige objecten dragen een heel ander verhaal met zich mee dan dat je in eerste instantie zou denken, waardoor je blik over het verleden nooit meer hetzelfde zal zijn. Kortom, een lezing die je niet mag missen!


13:55 uur: Crowdsourcing

Joyce Pennings van Het Utrechts Archief is verantwoordelijk voor het meta dateren van historische bronnen. Zij zorgt voor de toegankelijkheid op namen van bijvoorbeeld personen en locaties. De uitvoering van dit werk verloopt tegenwoordig steeds vaker via zogenaamde crowdsource platforms. 

Het Utrechts Archief deed de afgelopen jaren veel ervaring op met crowdsourcing en deelt deze ervaringen.

Joyce Pennings


14:35 uur: Creatieve terugblik
Naomi Grant vat de dag samen in een spoken word. Naomi is een motiverende, eerlijke en docerende schrijver en performer. Haar teksten zetten aan tot nadenken en zullen ervoor zorgen dat de Erfgoeddag bijblijft!


14:50 uur: Afsluiting

Naomi Grant

Deel met je vrienden