Doneer Vrijwilligers
Erfgoeddag 2022

krijgt een dikke acht

Erfgoeddag 2022

De Erfgoeddag op 7 juli in het prachtige Rhenen was geslaagd. In de Cunerakerk kwamen zo'n honderd deelnemers samen voor een mooi programma met lezingen, workshops, stadswandelingen en een museumbezoek. Uit de evaluatie die na afloop werd verstuurd, blijkt grote waardering voor de sprekers, de locatie en de workshops. Het programma was volgens de deelnemers goed doordrongen van het thema 'Het verhaal van Utrecht maken we samen'. De Erfgoeddag werd gewaardeerd met een dikke acht.

 

Het programma startte met een welkomstwoord van gedeputeerde van de provincie Utrecht, Rob van Muilekom (rechts). Hij overhandigde aan Hans Boerkamp, wethouder Cultuur van de gemeente Rhenen, het boek 'Voor de Boeg'.

Daarna volgde het verhaal van historicus en tv-presentator Hans Goedkoop. Hij maakte grote indruk met zijn visie op de betekenis van identiteit.
Maike Woldring, directeur van het stadsmuseum Rhenen vertelde over de geschiedenis van het museum en de stad Rhenen.



Lezing Hans Goekoop maakte diepe indruk

Daarna volgde het verhaal van historicus en tv-presentator Hans Goedkoop. Hij gaf een prikkelende visie op de betekenis van 'identiteit'. Met mooie voorbeelden die het thema van verhalen en diversiteit raakten. Zo vertelde hij vertelde dat een paar eeuwen terug we bijna allemaal immigranten waren. Dus wie hoort er dan nog bij dat Utrechtse ‘ons’? Het identiteitsdenken heeft de neiging ver terug in de tijd te gaan, terug naar een oerbegin, maar volgens dat criterium bestaan er maar heel weinig Utrechters. En wees eerlijk – als u de Dom of Drakensteyn ziet, denkt u: dat ben ik? Zijn verhaal zette aan het denken.

Een reactie van een deelnemer

Een afwisselend, inhoudelijk, interessant en gezellig programma. Uitstekend en gastvrij. Unieke locatie en een mooie historische plek. Ga zo door!

If This House Could Talk
Het project If This House Could Talk (VS) daagt bewoners op een laagdrempelige manier uit om zich te verdiepen in de geschiedenis van hun eigen huis en om informatie daarover via een bord in de tuin te delen met buurtgenoten en andere voorbijgangers. Dat gebeurt tijdens een jaarlijkse feestweek met als titel: ‘Yankee Homecoming’. Hier vind je de presentatie Jack Santos, initiatiefnemer van dit project in Newburyport. Bekijk vooral ook de website van het project, waar meer te lezen is over de aanpak en de organisatie en waar je kunt zien hoe bewoners aangesproken en enthousiast gemaakt worden.

Maike Woldring, directeur van het stadsmuseum Rhenen, besloot het ochtendprogramma met het verhaal van de stad Rhenen en het stadsmuseum.

Workshop Storytelling
Tijdens het middagprogramma waren er twee workshops, een lezing en konden deelnemers een stadswandeling maken of de Cunerakerk bezoeken en de toren beklimmen. Raymond den Boestert van de Vertelacademie nam de deelnemers mee naar de wereld van storytelling. Aan de hand van een kopie van de oorkonde met de stadsrechten van Utrecht beeldden de deelnemers zich in in diverse personages uit die tijd, en vertelden elkaar vanuit dat perspectief hun verhaal.

Workshop ‘Samen Wijzer’
Een buikband uit de 16e eeuw waar gevangenen mee aan de muren van de kerkers onder het oude Raadhuis werden vastgeketend. Met dit voorwerp gingen de deelnemers van de workshop ‘Samen Wijzer’ aan de slag. Iedereen geeft vanuit zijn eigen achtergrond betekenis aan de wereld om zich heen. Welke rol speelt erfgoed daarbinnen? En welke emoties roept het op? Er kwamen mooie reacties.

Lezing '101 kleurrijke vrouwen van Rhenen'
Henny Boor en Mirjam Groenendijk van Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen lieten zien hoe de Rhenense geschiedenis completer is geworden nu er meer vrouwenverhalen aan toegevoegd zijn. Ook gingen ze met de deelnemers in gesprek over de verschillende perspectieven van waaruit je naar deze vrouwen kunt kijken en werden er ideeën uitgewisseld over hoe deze vrouwen meer bekendheid zouden kunnen krijgen.

Stadswandeling, rondleiding Cunerakerk en beklimming van de toren
Dit geweldige uitzicht is de beloning van de beklimming van de Cuneratoren. Na 298 treden is er een prachtig uitzicht over de Rijn, de Betuwe en de Utrechtse Heuvelrug. In de stad eronder maakten deelnemers een wandeling onder leiding van de gidsen van het Cuneragilde.

De Erfgoeddag werd in het stadsmuseum afgesloten met een hapje en een drankje.