Europees Jaar Cultureel Erfgoed

Het jaar 2018 is door het Europese Parlement uitgeroepen tot Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. De provincie Utrecht heeft het Europees Erfgoedjaar aangegrepen om het Utrechts erfgoed in de schijnwerpers te zetten en heeft met diverse partijen allerlei activiteiten georganiseerd. Landschap Erfgoed Utrecht sloot daarbij onder andere aan met UtrechtAltijd.nl. Elke maand publiceerden we daar verhalen die aansloten op de maandthema’s van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. De verhalen laten zien hoe internationaal en divers onze geschiedenis eigenlijk is! Want de forten van de Waterlinie hadden er niet gelegen als er geen dreiging was van andere landen. De middeleeuwse bouwers van de gotische Dom waren destijds rechtstreeks geïnspireerd door de Franse kathedralen. En zonder de aanwezigheid van de Romeinen in de eerste eeuwen van onze jaartelling hadden we nu geen Limes-routes. Zo maar wat voorbeelden.

Activiteiten in de regio Utrecht

  • Op 29 november organiseerde het Platform Utrechtse Buitenplaatsen in samenwerking met Huis Doorn het symposium 'Binnen op de grenzeloze buitenplaats'.

  • Woningbouwcorporatie Bo-Ex heeft met de duurzaamheidsmaatregelen aan de Rietveldwoningen in de Utrechtse wijk Hoograven de provinciale duurzaamheidsprijs gewonnen. De prijs is een cheque van  5.000,- euro te besteden aan adviesbureau de Jonge Honden. Dat gebeurde op 15 november tijdens een symposium over Duurzaamheid en Erfgoed. De Duurzaamheidsprijs is een initiatief van de provincie Utrecht. Lees hier meer over de prijs en de winnaar.
  • Erfgoedthema’s en verhalen: elke maand stond een ander thema centraal, zie de website van de provincie Utrecht en de themapagina op UtrechtAltijd.nl
  • Prijsvraag ‘Utrecht Wereldberoemd’: er zijn 143 ideeën ingezonden om het favoriete erfgoed beter op de kaart te zetten. De jury heeft daaruit op 6 augustus de 10 beste ideeën gekozen. Op zaterdag 6 oktober is de prijs uitgereikt aan het winnende idee: Swing by, Say hi. Erfgoed beleven vanuit een ander perspectief. Dat is waar Swing by, Say hi over gaat. Al schommelend bouwen we volgens bedenker Adjo Tjon bruggen naar het verleden, heden en de toekomst. Bij het ontwikkelen van de schommels wil ze kunstenaars betrekken, zodat het echt plekken worden waar je naar opzoek gaat. De jury was onder de indruk van haar idee omdat het voor alle doelgroepen toegankelijk is, online met offline verbindt en draait om beleving. Hier kun je haar pitch terugzien.

Nieuwe producten

  • Parade der Poëten: het eerste exemplaar van een bundel met 75 gedichten waarin cultureel erfgoed centraal staat is overhandigd aan Arthur Japin. Daarvan zijn 60 het resultaat van dichtwedstrijden in Amersfoort, Eemnes, Leusden, Maarssen Veenendaal en Wijk bij Duurstede. De overige 15 gedichten zijn geschreven door bekendere dichters als Ingmar Heytze, Alexis de Roode, Esther Jansma en (oud) stadsdichters. Het project wordt uitgevoerd door Te Winkel Producties. De bundel wordt uitgegeven door Magonia.
  • De provincie Utrecht heeft de Cultuurhistorische Atlas (CHAT) verbeterd en uitgebreid. De vernieuwde versie staat hier online. Bent u in het bezit van interessante GIS-bestanden die ook zouden kunnen worden opgenomen in deze Atlas? Neem dan contact op met hester.van.den.ende@provincie-utrecht.nl.
  • Peter de la Mar maakte de geocache Sporen uit de Koude Oorlog: een fiets/puzzeltocht langs Koude Oorlog-artefacten. Basis voor deze fietstocht is informatie uit de Cultuurhistorische Atlas van de provincie Utrecht. De tocht start en eindigt bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg en is te vinden via geocaching sporen-uit-de-koude-oorlog.
  • Op de website Utrecht in Vogelvlucht zijn ruim 2000 luchtfoto’s terug te vinden op de kaart. Ze zijn in een crowdsourcingsproject voorzien van georeferenties. De foto’s zijn voor iedereen vrij te gebruiken.
  • Op 21 en 28 oktober 2018 zond RTV Utrecht de tweedelige film 'Blauwdruk van een koude oorlog' uit. Terugkijken kan hier.

Kijk hier voor meer informatie over het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in de provincie Utrecht.