Word donateur Vrijwilligerswerk
Kasteel Renswoude1
Erfgoeddag 2021

smaakt naar meer

Erfgoeddag provincie Utrecht 2021

De online Erfgoeddag 24 juni van de provincie Utrecht 2021 heeft geïnspireerd; met interessante lezingen, een workshop die anders naar erfgoed laat kijken en mooie filmpjes vanaf bijzondere erfgoedlocaties. Een hoogtepunt was er bij de afsluiting. Performer Naomi Grant gaf in haar spoken word een prachtige terugblik. Lees ‘m, want hij gaat indruk maken.

Erfgoedparels
De dag begon met de opening door gedeputeerde van de provincie Utrecht, Rob van Muilekom en Ivo Brautigam, directeur van Landschap Erfgoed Utrecht. Rob en Ivo bezochten samen buitenplaats Valkenheining in Baambrugge. Daar bekeken zij het hoofdgebouw, de theekoepel en de tuin met de mooie zichtlijnen. Samen bewonderden zij ook het uitzicht met het mooie buitengebied. Een plek waar zichtbaar is dat erfgoed en landschap hand in hand gaan.

Valkenheining is een van de 285 erfgoedparels van de provincie Utrecht. Van Muilekom vertelde over het belang en het beleven van de erfgoedparels. Ook vertelde hij over het nieuwe museumbeleid van de provincie ‘Beter in verbinding’.

Mooie lezingen
Bij de opening van de dag door Rob van Muilekom en Ivo Brautigam, vertelde Ivo over de vrijwilligersresultaten 2020. Malou te Wierik (Buro Dertig) trapte af met de lezingen. Zij heeft net als vele anderen haar eigen, directe omgeving sinds corona beter ontdekt. Ze vertelde over het behouden van bezoekers, het belang van de inzet van social media en het bereiken van nieuwe doelgroepen. Organisaties die andere doelgroepen willen aanspreken, raadt zij aan om te gaan werken met ambassadeurs voor en uit die doelgroep, en je te verdiepen in hun mediagebruik. Saskia Stevens (Universiteit Utrecht) vertelde over het onderzoek ‘Constructing the Limes’. Saskia Stevens leidt het onderzoek dat veel nieuwe informatie over de Romeinse Rijksgrens gaat opleveren. Ronald Hamberg (Kenniscentrum Waterlinies) besprak de geschiedenis van de Waterlinies. Mooi om te zien hoe water overal een rol speelt. Archeoloog Alexander van de Bunt (Landschap Erfgoed Utrecht) liet zien dat het thema diversiteit van alle tijden is. En Joyce Pennings van Het Utrechts Archief vertelt over de aanpak van musea met crowdsourcing. Zij gaf voorbeelden over platforms als Vele Handen, Het Volk en Wat Staat Daer.

Workshop 'Anders Kijken'
De workshop ‘Anders Kijken’ heeft er ook écht voor gezorgd dat mensen anders gingen kijken naar erfgoed. Mieke Heurneman en Caroline Matla toonden foto’s lieten deelnemers reageren. Die trokken de conclusie dat anders kijken erfgoed beleven leuker maakt, het goed is om vragen te stellen en neutraal te kijken. Wil je meer weten over de workshop, neem dan contact op met Mieke Heurneman of Caroline Matla.

De mensen die niet deelnamen aan de workshop konden met elkaar in gesprek over de vraag: Wat betekent erfgoed voor jou? Het gesprek werd geleid door Hadewijch Zwart en Lise Hermans, die meedoen aan onderzoek naar de opzet van een erfgoed jongerenpanel.

Filmpjes

Speciaal voor de Erfgoeddag werden filmpjes gemaakt bij Utrechts erfgoed. Vanuit Kasteel Renswoude, het depot van het Nationaal Militair Museum, molen De Kraai in Westbroek en het oude Stadhuis in Montfoort, vertellen betrokkenen over de geschiedenis en het werk. Hieronder kun je de filmpjes bekijken.

Binnenkijken bij Kasteel Renswoude

Het verhaal van Molen de Kraai in Westbroek

De betekenis van het Nationaal Militair Museum

Het oude stadhuis en de stadspoort van Montfoort

Wat doen we allemaal voor het erfgoed in de provincie Utrecht?

We doen heel veel en maakten hier handige factsheets over:

Deel met je vrienden