Doneer Vrijwilligers
Het campagnebeeld is gemaakt door de Amersfoortse illustrator Freya Rose

UtrechtAltijd verhalen van vroeger

UtrechtAltijd brengt verhalen van vroeger in de taal van nu. Van de Romeinen tot Rietveld, van de Dom tot het Utrechtse dialect. Over de geschiedenis van onze provincie; de buitenplaatsen, landschapselementen, dorpskernen en meer. De verhalen op UtrechtAltijd worden geschreven samen met een groep enthousiaste vrijwilligers en erfgoedinstellingen in de regio. Schrijf je ook mee?

Verhalen vol vertier

UtrechtAltijd heeft elke keer actuele thema's. Een daarvan was 'verhalen vol vertier'. Dit leverde mooie verhalen op over een potje koek-slaan op de Paardenmarkt, de Schuttersfeesten in Soest, het Lampegietersfeest in Veenendaal of het Hooglandse carnaval. Hieronder alvast een voorproefje van twee verhalen.

Het Utrechtse Volkslied

Het Utrechtse stadsdialect is altijd al een volkstaal geweest. Het werd vooral gesproken door de gewone Utrechters, of zoals vroeger werd gezegd door de ‘laagste klasse des volks’. Er zijn geen raadsvergaderingen in het Utrechts, of tweetalige richtingborden. Maar de taal is wel populair in het cabaret. Een verhaal over Rijk de Gooyer en het Utrechtse volkslied.

Rijk de Gooyer (1925-2011) was een van de eersten die het Utrechts nationale bekendheid gaf. Hij werd geboren in een gereformeerd bakkersgezin aan de Bemuurde Weerd Westzijde in Utrecht en woonde daarna onder meer in de Adelaarstraat. 

Lees verder

Mozart en de muzikale ezels

In 1763 schrijft Leopold Mozart, de vader van de wereldberoemde componist Wolfgang Amadeus, in een brief: ‘… maar laat ik u één ding verzekeren: we gaan niet naar Holland. Wel twee of driehonderd dukaten kan ik daar verdienen, zo hoor ik van iedereen, maar ik besef maar al te goed dat het schrikbarend hoge kosten met zich mee zou brengen. En die Holanders, het gewone volk, maar ook de rest, hebben weinig niveau.’ 

Al op 9 juni 1763 was een koets met de vader van de beroemde componist, zijn dochter Nannerl en zoon Wolfgang vanuit Salzburg vertrokken. Bestemmingen: Parijs en Londen. De reis loopt compleet anders dan gepland. 

Lees verder

Meeschrijven? Bel of mail mij dan

Ik vertel je hoe het werkt

Pim Sierink

Webredacteur UtrechtAltijd 030 - 221 97 02 p.sierink@landschaperfgoedutrecht.nl