Doneer Vrijwilligers

Advies en trainingen voor erfgoedpartners

Hoe betrek je kinderen en jongeren tijdens een bezoek aan je museum of monument? Hoe maak je je collectie leerzaam én inspirerend? En wat doe je als je behoefte hebt aan educatief materiaal, maar daar niet of onvoldoende medewerkers, tijd en middelen voor hebt? Wij helpen onze Utrechtse erfgoedpartners bij het beter bereiken van kinderen en scholen. We bieden advies op maat en geven trainingen en cursussen.

Advies op maat

Je wilt met schoolklassen aan de slag, maar hebt geen idee waar je moet beginnen. Of je wil je bestaande programmering onder de loep nemen en kijken hoe je deze kunt versterken. Of misschien wil je wel de deskundigheid van je medewerkers of publieksvrijwilligers vergroten. Wij denken graag mee en bieden Utrechtse erfgoedinstellingen en verenigingen die met erfgoededucatie aan de slag willen, gratis advies.


Tijdens een kennismakingsgesprek kijken we waar je staat, waar je behoefte aan hebt en wat je ambities zijn. Op basis hiervan ontvang je een uitgewerkt advies met concrete stappen die je kunt zetten om de ambities te verwerkelijken. Wil je meer weten? Dorien Wijstma helpt je graag verder.

Cursussen

Landschap Erfgoed Utrecht organiseert cursussen en trainingen waarin je kinderen leert over het beleven van en een mening vormen over hun culturele omgeving. Je kiest voor een training met open inschrijving of een training op maat. Voor trainingen op maat, neem je contact op met Dorien Wijstma, d.wijstma@landschaperfgoedutrecht.nl.

Cursus: Interactief rondleiden
Wat maakt je een goede rondleider? Daarover kun je van mening verschillen. Er bezoekers die vooral komen voor de mooie verhalen van de plek waar ze zijn. Anderen gaan liever met je in gesprek. En dan zijn er ook nog die van jou willen leren hoe te kijken naar erfgoed en kunst. 

Tijdens deze cursus leer je hoe je elke bezoeker tevreden houdt. De focus ligt op interactie met het publiek. Hoe voer je een zinvol gesprek met een groep? Hoe laat je een groep beter kijken? En welke opdrachten kun je doen met jonge of oudere bezoekers? De training bestaat uit een kort plenair deel. Daarna oefen je in groepjes.

Cursus: Samen anders kijken
Wil je als museum, historische locatie, stads- of streekarchief bezoekers door de ogen van ‘de ander’ naar de geschiedenis laten kijken? Dat kan. Tijdens deze cursus ervaar je hoe activerende kijktechnieken het plezier van erfgoed beleven vergroten.

Anders leren kijken zorgt ervoor dat mensen zich meer betrokken voelen. Wat zie je eigenlijk op een schilderij of foto? Wat valt op aan een voorwerp, gebouw of landschap? Door samen hardop te denken over wat je ziet, word je verrast door elkaars inbreng. Samen kijken maakt je nieuwsgierig om meer te willen weten.

Liever persoonlijk contact?

Dorien helpt je graag verder

Dorien Wijstma

Programmamanager erfgoed en onderwijs 030 - 2219773 d.wijstma@landschaperfgoedutrecht.nl