Doneer Vrijwilligers

Advies en trainingen voor erfgoedpartners

Hoe betrek je kinderen en jongeren tijdens een bezoek? Hoe maak je je instelling of collectie leerzaam én inspirerend? En wat doe je als je behoefte hebt aan educatief materiaal, maar daar niet of onvoldoende medewerkers, tijd en middelen voor hebt? Wij helpen onze Utrechtse erfgoedpartners bij het beter bereiken van kinderen en scholen. We bieden advies op maat en geven trainingen en cursussen.

Advies op maat

Je wilt als erfgoedinstelling of vereniging met schoolklassen aan de slag, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen. Of je wil je bestaande programmering onder de loep nemen en kijken hoe je deze kunt versterken. Of misschien wil je graag de deskundigheid van je medewerkers of publieksvrijwilligers vergroten. Want hoe leren kinderen eigenlijk, en wat past bij welke leeftijd?

Wij denken graag mee en bieden Utrechtse erfgoedinstellingen en verenigingen die met erfgoededucatie aan de slag willen, gratis advies. Daarnaast kunnen we helpen om digitale collecties op een educatieve wijze in te zetten.

De aanpak van advies op maat

Tijdens een kennismakingsgesprek kijken we samen waar je staat, behoefte aan hebt en wat je ambities zijn. Op basis hiervan ontvang je een uitgewerkt advies met concrete stappen die je kunt zetten om de ambities te verwerkelijken. Wil je meer weten? Jeroen van Schie en Dorien Wijstma helpen je graag verder.

Trainingen

Landschap Erfgoed Utrecht organiseert trainingen waarin erfgoededucatie en kinderen centraal staan. Je kiest voor een training met open inschrijving of een training op maat.

Cursus: Interactief rondleiden

Hoe word je de ideale rondleider?
Wat maakt je een goede rondleider? Daarover kun je van mening verschillen. Er bezoekers die vooral komen voor de mooie verhalen van de plek waar ze zijn. Anderen gaan liever met je in gesprek. En dan zijn er ook nog die van jou willen leren hoe te kijken naar erfgoed en kunst. 

Tijdens deze cursus leer je hoe je elke bezoeker tevreden houdt. De focus ligt op interactie met het publiek. Hoe voer je een zinvol gesprek met een groep? Hoe laat je een groep beter kijken? En welke opdrachten kun je doen met jonge of oudere bezoekers? De training bestaat uit een kort plenair deel. Daarna oefen je in groepjes.

Cursus: Samen anders kijken

Leer kijken door de ogen van de ander
Wil je als museum, historische locatie, stads- of streekarchief bezoekers door de ogen van ‘de ander’ naar de geschiedenis laten kijken? Dat kan.
Ander leren kijken zorgt ervoor dat mensen zich meer betrokken voelen. Wat zie je eigenlijk op een schilderij of foto? Wat valt op aan een voorwerp, gebouw of landschap? Door samen hardop te denken over wat je ziet, word je verrast door elkaars inbreng. Samen kijken maakt je nieuwsgierig om meer te willen weten.

Tijdens deze cursus ervaar je hoe activerende kijktechnieken het plezier van erfgoed beleven vergroten.

Liever persoonlijk contact?

Jeroen helpt je graag verder

Jeroen van Schie

Adviseur erfgoededucatie 030 - 2219733 j.vanschie@landschaperfgoedutrecht.nl