Meet je Landschap
De provincie Utrecht kent een grote verscheidenheid aan landschappen. Denk maar aan de Gelderse Vallei met houtsingels, houtwallen en open veenweidegebied in het westen met geriefhoutbosjes, kruidenrijke slootkanten en vergezichten. In deze landschappen wonen we, werken we, recreëren we, en gaan we met vrijwilligers aan de slag gaan voor behoud, beheer en het verfraaien. Het landschap is van groot belang voor de biodiversiteit. Van de 400 inheemse soorten dagvlinders, amfibieën, reptielen en zoogdieren leeft ongeveer de helft in of bij landschapselementen.
Landschapselementen staan onder druk. Door veranderingen in de landbouw, uitbreiding van steden en dorpen, aanleg van zonnevelden moeten zij plaatsmaken voor deze nieuwe ontwikkelingen. Terwijl ze van grote waarde zijn; vastlegging van CO2, opvangen van fijnstof, gezonde en aantrekkelijke leefomgeving, tegengaan van verdroging en hittestress.
Dashboard: een schat aan informatie over kleine landschapselementen
Samen met onze partner Ordina ontwikkelden we het Dashboard Kleine Landschapselementen. Dit dashboard geeft een beeld over de kleine landschapselementen. Het dashboard is er voor vrijwilligers die het hele jaar werkzaamheden in het landschap uitvoeren. Maar het is ook voor beleidsmedewerkers om een beeld te krijgen van het landschap in hun gemeente. Voor hen is het een handig hulpmiddel voor bijvoorbeeld de omgevingsvisie of bij landschapsontwikkelingsplannen. Het is voor gemeenten mogelijk om extra gegevens toe te voegen aan het dasboard. Hein Pasman en Maarten van Beek kunnen adviseren over de mogelijkheden.