Ik word vrijwilliger
Leren

laat weten wie je bent en waar je vandaan komt.

Foto: Allard Willemse

Ik wil leren

Leren gaat over groei. Over je eigen grenzen verleggen. Maar leren gaat vooral ook over nieuwsgierig zijn naar 't waarom. Naar het nu en naar het verleden. De geschiedenis leert je waar je vandaan komt, maar ook wie je nu bent. Zo'n mooie levensles krijg je van goede docenten en ook een beetje van ons. 

Erfgoed is overal. Tijdens je wandeling in het park, op de fiets naar school en in de verhalen die je elkaar vertelt. Maar hoe breng je erfgoed naar het klaslokaal? Wij helpen je daarbij. Wij ontwikkelen lesmateriaal over erfgoed voor scholen in de provincie Utrecht. We bieden inspiratie, tools en scholing aan leerkrachten. We maken dit helder en toepasbaar, zodat een leerkracht zelfstandig aan de slag kan met erfgoed in de klas. Ook adviseren we culturele instellingen over hun educatieve projecten.

Wat is erfgoededucatie?

Door erfgoededucatie leren kinderen niet alleen wat er in het verleden is gebeurd, ze leren ook betekenis te geven aan leefomgeving. Kinderen ontdekken de verhalen achter voorwerpen, gebouwen en landschappen waardoor ze beter begrijpen waar ze vandaan komen.

Door met kinderen erfgoedlocaties te bezoeken en te onderzoeken wordt de geschiedenis van het papier getild. Zo ontwikkelen ze vaardigheden die hen in staat stellen actief te participeren in de samenleving van de 21ste eeuw. Kennis over het verleden, draagt bij aan kritisch denkvermogen en creativiteit in het heden.

Familiespeurtocht Fort Vechten

In deze spannende Familiespeurtocht gaan kinderen de dochter van de fortwachter helpen het varkentje te zoeken dat haar vader op het fort heeft verstopt. Al speurend leren de kinderen en volwassenen meer over de geschiedenis van het fort dat onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. 

De Familiespeurtocht bij het Fort bij Vechten is de vierde in een rij van al eerder uitgebrachte Familiespeurtochten in de provincie Utrecht. Zo kunnen kinderen ook bij de Pyramide van Austerlitz, Huis Doorn en Kasteel Amerongen op expeditie gaan. 

Ga mee op pad

Liever persoonlijk contact?

Dorien helpt je graag verder

Dorien Wijstma

Programmamanager onderwijs 030 - 2219773 D.Wijstma@landschaperfgoedutrecht.nl