Word vrijwilliger Steun ons!
Zelf aan de slag

Aan de slag met erfgoed!

Wil je zelf met leerlingen aan de slag? Hieronder staan voorbeelden van projecten die je zelf met je leerlingen kunt uitvoeren.  
Genoeg om erfgoed op een speelse manier te leren kennen!

Wegwijzer archeologie

Soms komt het voor dat er een opgraving is vlakbij een school. Een mooie kans om een schoolklas de kans te geven deze van dichtbij te bekijken. Voor scholen, gemeenten en opgravingsbedrijven hebben we wegwijzers gemaakt. Hoe weet je welke partijen je hiervoor moet benaderen? En welke stappen moet je daarbij nemen? De wegwijzers helpen je daarbij!

Download ze hier
Foto: Allard Willemse

Erfgoed doen!

Torens bouwen, voorwerpen bestuderen of ansichtkaarten maken van je woonplaats. Met erfgoedlessen ontdekken leerlingen verhalen over de plek waar ze wonen. Ze leren waarom hun omgeving eruit ziet zoals het nu is.

Hoe pak je zo'n les aan? Daarvoor ontwikkelden wij een website met laagdrempelige voorbeeldlessen. Je kunt gelijk aan de slag!

Ga naar de website

Plekken van betekenis

Welke plek in de buurt is belangrijk voor jou? Wat maakt het belangrijk? Welk verhaal hoort daarbij? In deze les vertellen kinderen over belangrijke plaatsen in de omgeving. Ze gaan op speurtocht en verwerken hun ontdekkingen op het schoolplein. Een betekenisvolle erfgoedles waarbij kinderen buiten met een andere blik kijken naar de eigen omgeving! Download de les hier. 

Download lestip
Illustratie: Jan Rothuizen

Geschiedenislokaal Eerste Wereldoorlog

Het Geschiedenislokaal laat leerlingen in het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo) kennismaken met de sporen van de Eerste Wereldoorlog. De website is laagdrempelig: gratis en zonder inlogcodes.

In de provincie Utrecht zijn veel sporen van de Eerste Wereldoorlog te vinden: in musea, archieven, verhalen en op locatie. Want ook hier was het leger gemobiliseerd, had de bevolking te lijden onder schaarste en werden veel Belgische vluchtelingen opgevangen. Aan het eind van de oorlog kreeg de voormalige Duitse keizer Wilhelm II hier politiek asiel. Over deze bijzondere gebeurtenissen uit 1914-1918 kom je meer te weten door foto’s, documenten, brieven, krantenartikelen, objecten in musea en op locatie. 

Bezoek de website

Romeinse Limes

Zo'n 400 jaar liep de grens van het Romeinse Rijk, de limes, langs de Rijn dwars door ons land. Ben je benieuwd naar de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland?

Een overzicht van het landelijke onderwijsaanbod van musea en erfgoedorganisaties over de Romeinse tijd in Nederland vind je op het onderwijsplatform van de Romeinse Limes. Het bevat informatie voor docenten en leuke opdrachten voor leerlingen. 
Zoek je lesmateriaal en inspiratie over de Romeinen? Kijk dan op het Onderwijsplatform Romeinse Limes.

Bezoek de website

De Utrechtse Canon

Misschien ken je de Canon van Nederland. Wist je ook dat er een Canon van Utrecht is? In plaats van hunebedden hebben we hier grafheuvels. De 'Oudewaterse moord' kleurt het venster over Willem van Oranje. En de Pyramide van Austerlitz is een symbool van de Franse tijd. Naast informatie over de vensters, vind je op de website ook afleveringen van de RTV Utrecht serie Verleden van Utrecht.

Bezoek de website

Verover je omgeving

Wil je samen met je team ontdekken wat voor cultureel erfgoed je in je omgeving hebt? Wij hebben een handige kaart ontwikkeld waarin je samen met je collega's de omgeving leert kennen. Je maakt op een speelse manier gebruik van elkaars kennis. Maar ook met je leerlingen is dit een handig middel om je eigen woonplaats te ontdekken. 

Wil je ook een kaart bestellen? Neem dan contact op met Dorien Wijstma.

Liever persoonlijk contact?

Dorien helpt je graag verder

Dorien Wijstma

Programmamanager erfgoed en onderwijs 030 - 2219773 D.Wijstma@landschaperfgoedutrecht.nl