Word vrijwilliger Steun ons!

En toen?

Dit jaar gaan de kinderen lezend terug in de tijd. Met het thema En toen? van de Kinderboekenweek 2020 wordt de geschiedenis tot leven gewekt. Weet je wat? Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken! Ridders en kastelen, een eeuwenoude steen, de Tweede Wereldoorlog, een oude brug met een geheim … spannende gebeurtenissen die zich lenen voor het vertellen van een verhaal!

Onze lesideeën op Erfgoed Doen! sluiten goed aan bij de boeken uit het boekenpakket van Kunst Centraal. Ontdek hier welk boek bij welke erfgoedles past en ga ermee aan de slag in de klas!

Weg met de wind (groep 3/4)

De steen uit het boek De steen en de tijd van Rian Visser en Tineke Meirink, maakt een eeuwenlange reis en beleeft hierbij allerlei avonturen. Ook wij reizen graag en zijn altijd in beweging. Met welke vervoersmiddelen kun je allemaal reizen? Hoe reisden mensen vroeger? Hoe reizen we nu? En hoe zou je in de toekomst kunnen reizen? Doe de les: Weg met de wind en ontdek meer over reizen!

Bekijk de les

Wat is dit? (groep 5/6)

In het boek Nu is later vroeger van Joke van Leeuwen, ontdek je meer over tijd. Met vroeger bedoelen we een andere tijd. Vroeger waren er bijvoorbeeld andere voorwerpen die belangrijk of handig waren, maar nu – in deze tijd – niet meer. Toch kunnen die voorwerpen nog steeds heel waardevol zijn! Ontdek er meer over in de les: Wat is dit?

Bekijk de les

Bekijk het (erf)goed! (groep 7/8)

In Nederland zijn veel oude kastelen die je nog steeds kunt bezoeken. Je komt er vanalles over te weten in het boek Kasteel in zicht! van Ida Schuurman en Irene Goede. Staat er in jouw omgeving een kasteel? Ontdek het kasteel met andere ogen met de les: Bekijk het (erf)goed!

Bekijk de les

Bonusfilmpje: En toen ... de vrouwen

We hebben veel heldhaftige mannen in onze geschiedenis. Maar hoe zit het met de vrouwen? Er zijn natuurlijk ook heel veel vrouwelijke helden geweest door de eeuwen heen!

Samen met Kunst Centraal maakten wij een filmpje over beroemde vrouwen uit de geschiedenis!

Bekijk het filmpje