Ik word vrijwilliger
Inspiratie voor thuis
Foto: Henry Krul

Erfgoed thuis

Geef je onderwijs op afstand? Deze nieuwe manier van lesgeven vraagt veel van leerlingen én van jou als leerkracht. Wij hebben een aantal inspirerende opdrachten voor thuis ontwikkeld, die je zonder verdere instructies naar je leerlingen kunt doorsturen. Gemakkelijk en laagdrempelig. Want erfgoed is overal, ook dichtbij huis. We vullen deze pagina met enige regelmaat, dus blijf vooral terugkomen! Heb je zelf tips? Stuur deze naar onderwijs@landschaperfgoedutrecht.nl

Thuis naar het museum (groep 7 t/m 8)

Nu iedereen thuis moet blijven zijn de musea dicht. Zonde van al die bijzondere schilderijen en voorwerpen die nu niemand kan bekijken! Maar… er is een oplossing. Je kan thuis vanaf je laptop, tablet of mobieltje bij musea op bezoek. Hoe? Met deze opdracht ga je lekker thuis naar het museum ...

Bekijk de opdracht

Torens van Nederland (groep 3 t/m 5)

Torens zijn overal in Nederland. De Domkerk staat in Utrecht, de Martinitoren staat in Groningen en de Westerkerk in Amsterdam. Vinden die torens het niet saai om altijd op dezelfde plek te staan? Er is één klein torentje die daar anders over denkt. Luister en kijk naar het verhaal over de torens die op reis willen. 

Voorwerp met een verhaal (groep 4 t/m 8)

Mensen zijn verhalenvertellers. Ook als we elkaar misschien even niet zien kunnen we nog altijd verhalen aan elkaar vertellen. We vertellen wat we denken, waar we over dromen, wat we ons afvragen en verbeelden. En omdat we allemaal anders zijn, vertellen we allemaal een eigen verhaal, op een eigen manier. Met deze opdracht maak je een verhaal rond een bijzonder voorwerp. 

Bekijk de opdracht

De wereld van boven (groep 3 t/m 5)

Er was eens een kleine jongen die benieuwd was hoe het is om te vliegen. Niet zomaar wapperen met je armen, maar écht vliegen. Met ECHTE vleugels. Maar als je een vogel wordt, kun je dan nog wel een gewone jongen blijven? Luister en kijk naar het verhaal over deze eigenwijze jongen. 

Ochtendrituelen toen & nu (groep 5 t/m 8)

Tring. De wekker gaat. Opstaan! Een nieuwe dag is begonnen. Elke ochtend sta je op. Je wast je gezicht, trekt je kleren aan, eet een boterham, poetst je tanden. Of…?

Hoe ziet jouw ochtendritueel eruit? Hoe sta jij iedere ochtend op? En is dit anders als je naar school gaat of als je - zoals nu – thuis zit? En hoe deden jouw opa of oma dat vroeger? Was het in hun tijd anders? Deze opdracht kun je op verschillende manieren uitvoeren. Je kunt striptekenen, schrijven of vloggen!

Bekijk de opdracht

Plekken van betekenis (groep 6 t/m 8)

We kunnen nauwelijks naar buiten. De wereld is even heel klein. Maar er is vast een plek in en rond jouw huis dat belangrijk is voor jou. Aan welke plek denk jij? Is dat je kamer, de tuin om in te verstoppen, je favoriete stoel aan tafel of het raam met dat mooie uitzicht? Elke plek is goed. Als het maar betekenis heeft voor jou. 

Bekijk de opdracht
Illustratie: Jan Rothuizen

Liever persoonlijk contact?

Dorien helpt je graag verder

Dorien Wijstma

Programmamanager onderwijs 030 - 2219773 D.Wijstma@landschaperfgoedutrecht.nl