Word vrijwilliger Steun ons!

Elke leerling Erfgoedwijs

Erfgoedwijs, wat is dat eigenlijk? Iets wordt pas erfgoed als daar een etiket op wordt geplakt. Maar wie bepaalt dan dat iets erfgoed is? De waarde en betekenis van erfgoed is geen vaststaand gegeven. Hoe we denken over plekken, monumenten, tradities, rituelen en alledaagse of bijzondere voorwerpen ontwikkelt zich door de tijd heen en kan van persoon tot persoon en van groep tot groep verschillen. Iedereen kijkt vanuit zijn eigen achtergrond, kennis, ervaringen en herinneringen. 

Met het project Erfgoedwijzer geven wij leerkrachten én erfgoedinstellingen kennis, handvatten en werkvormen om leerlingen een erfgoedwijze blik te laten ontwikkelen. Ze leren objectief en door verschillende perspectieven genuanceerder te kijken. Erfgoedwijsheid sluit daarom ook goed aan bij persoonsvorming en burgerschap.

Erfgoedwijzer

Rond erfgoed is er altijd sprake van emoties. Denk bijvoorbeeld aan de zeehelden uit de Gouden eeuw die recentelijk (en soms letterlijk) van ‘hun voetstuk' zijn gevallen. Of de discussies die spelen over kerkklokken en de geluidsoverlast in de nacht. Je bent erfgoedwijs als je met een kritische blik leert kijken naar erfgoed. Wie vertelt mij dit? Welke meningen zijn er? Wat vind ik er zelf eigenlijk van?

Voor het project ontwikkelen we onder meer een toolkit voor in de klas: gereedschap voor de leerkrachten die het erfgoedwijze denken toegankelijk maakt. Leerlingen gaan aan de slag met erfgoed uit de directe omgeving: het is dichtbij en tastbaar. Ook komt er een scholingsmodule voor leerkrachten en erfgoedinstellingen: Wat is erfgoedwijsheid? Hoe kun je naar een collectie kijken met een erfgoedwijze blik? 

Meer informatie

Ons project is gebaseerd op het onderzoek van het lectoraat Cultureel erfgoed van de Reinwardt Academie en Imagine IC. Zij hebben een methode ontwikkeld: emotienetwerken. Door de verschillende verhalen, meningen, emoties, betekenissen te zien en horen kun je de dynamiek en complexiteit rond tradities, museale collecties en oude gebouwen begrijpen. 

Erfgoedwijzer is een project dat wordt ontwikkeld en uitgevoerd door Landschap Erfgoed Utrecht in samenwerking met de Reinwardt Academie, Imagine IC, Plein C, Erfgoed Brabant, Erfgoed Gelderland, Erfgoedhuis Zuid Holland, het Nationaal Militair Museum en de Delteykschool. Landschap Erfgoed Utrecht heeft de rol als projectleider. Hierbij worden we financieel ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie. De uitvoering van het project duurt tot mei 2023.

De commissie is zeer positief over dit project dat een frisse blik op erfgoededucatie heeft. Het project is van landelijke waarde.
Fonds voor Cultuurparticipatie Commissie Mediakunst- en Erfgoededucatie

Wil je meer weten?

Dorien helpt je graag verder

Dorien Wijstma

Programmamanager erfgoed en onderwijs 030 - 2219773 D.Wijstma@landschaperfgoedutrecht.nl

Wil je meer weten?

Caroline helpt je graag verder

Caroline Matla

Adviseur erfgoed en onderwijs 030 - 2219786 c.matla@landschaperfgoedutrecht.nl