Word vrijwilliger Steun ons!
Grebbelinie Ovv Allard Willemse
Zelf aan de slag
Boom En Bosch 2018 2
Troubadour Oudewater

Inspiratie erfgoededucatie

Ben je benieuwd wat je allemaal nog meer met erfgoed in de klas of op school kunt doen? Hieronder hebben wij een aantal tips verzameld om je te inspireren of om direct mee aan de slag te gaan! We vullen en verversen deze pagina met enige regelmaat, dus blijf vooral terugkomen! Heb je zelf tips? Stuur deze dan naar onderwijs@landschaperfgoedutrecht.nl

Archeologiewijzer

Soms komt het voor dat er een opgraving is vlakbij school. Een mooie kans met de klas een kijkje te nemen! Maar, hoe organiseer je zo’n bezoek? Bij wie moet je zijn en hoe weet je welke partijen je moet benaderen? Speciaal hiervoor hebben wij een handige wegwijzer ontwikkeld. Een eenvoudig stappenplan dat helpt om samen met het opgravingsbedrijf en de gemeente een bezoek te organiseren waarbij de geschiedenis onder je voeten letterlijk zichtbaar wordt!

Bekijk de wegwijzer
Foto: Allard Willemse

Erfgoed voor Thuis Tip

Voorwerp met een verhaal (groep 4 t/m 8)
Geef je onderwijs op afstand? Wij hebben een aantal inspirerende opdrachten voor thuis ontwikkeld, die je zonder verdere instructies naar je leerlingen kunt doorsturen. Met deze opdracht maak je een verhaal rond een bijzonder voorwerp. Mensen zijn verhalenvertellers. Ook als we elkaar misschien even niet zien kunnen we nog altijd verhalen aan elkaar vertellen. We vertellen wat we denken, waar we over dromen, wat we ons afvragen en verbeelden. En omdat we allemaal anders zijn, vertellen we allemaal een eigen verhaal, op onze eigen manier.

Bekijk de opdrachten!

De Utrechtse Canon

Misschien ken je de Canon van Nederland. Wist je ook dat er een Canon van Utrecht is? In plaats van hunebedden hebben we hier grafheuvels. De 'Oudewaterse moord' kleurt het venster over Willem van Oranje. En de Pyramide van Austerlitz is een symbool van de Franse tijd. Naast informatie over de vensters, vind je op de website ook afleveringen van de RTV Utrecht serie Verleden van Utrecht.

Bezoek de website

Verover je omgeving

Wil je samen met je team ontdekken wat voor cultureel erfgoed je in je omgeving hebt? Wij hebben een handige kaart ontwikkeld waarin je samen met je collega's de omgeving leert kennen. Je maakt op een speelse manier gebruik van elkaars kennis. Maar ook met je leerlingen is dit een handig middel om je eigen woonplaats te ontdekken. 

Wil je ook een kaart bestellen? Neem dan contact op met Dorien Wijstma.

Liever persoonlijk contact?

Dorien helpt je graag verder

Dorien Wijstma

Programmamanager erfgoed en onderwijs 030 - 2219773 D.Wijstma@landschaperfgoedutrecht.nl