Ik word vrijwilliger
Foto: Allard Willemse

Primair Onderwijs

Wil je jouw leerlingen laten ervaren dat hun omgeving een lange geschiedenis kent? En hoe zij daar zelf betekenis aan kunnen geven? Wij ontwikkelen lesmateriaal voor het onderwijs waarmee we geschiedenis dichterbij brengen. De uitvoering van deze projecten vindt plaats in nauwe samenwerking met Kunst Centraal. Ook binnen het programma Cultuureducatie met Kwaliteit helpen wij 60 scholen die zich willen profileren met cultuureducatie. Deze scholen doen mee aan een uitgebreid programma van activiteiten. Samen met ons bepaalt de school de koers. Dit doen wij samen onze collega's van Kunst Centraal en Het Filiaal theatermakers.

Het is mooi om te zien dat kinderen waardering krijgen voor gebeurtenissen uit het verleden.
Susan Bijlsma Graaf Florisschool, Loenen a/d Vecht

Cultuurprogramma

Wist je dat bijna 60 procent van de basisscholen in de provincie Utrecht meedoen aan het Cultuurprogramma? Wij ontwikkelen dit programma samen met Kunst Centraal. We laten kinderen kennismaken met verschillende elementen uit hun culturele omgeving. De scholen die meedoen aan het Cultuurprogramma krijgen elk schooljaar een op maat gemaakt project per bouwdeel. De projecten worden in overleg en met de bijdrage van lokale samenwerkingspartners ontwikkeld en uitgevoerd.

Bekijk het lesmateriaal

Verover je omgeving

Wil je samen met je team ontdekken wat voor cultureel erfgoed je in je omgeving hebt? Wij hebben een handige kaart ontwikkeld waarin je samen met je collega's de omgeving leert kennen. Je maakt op een speelse manier gebruik van elkaars kennis. Maar ook met je leerlingen is dit een handig middel om je eigen woonplaats te ontdekken. 

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Dorien Wijstma.

Illustratie: Jan Rothuizen

Plekken van Betekenis

Welke plek in de buurt is belangrijk voor jou? Wat maakt het belangrijk? Welk verhaal hoort daarbij? In deze les vertellen kinderen over belangrijke plaatsen in de omgeving. Ze gaan op speurtocht en verwerken hun ontdekkingen op het schoolplein. Een betekenisvolle erfgoedles waarbij kinderen buiten met een andere blik kijken naar de eigen omgeving! Download de les hier. 

Download lestip

Liever persoonlijk contact?

Caroline helpt je graag verder

Caroline Matla

Adviseur onderwijs 030 - 2219786 c.matla@landschaperfgoedutrecht.nl

Liever persoonlijk contact?

Mieke helpt je graag verder

Mieke Heurneman

Adviseur geschiedenis en onderwijs 030 - 2219770 m.heurneman@landschaperfgoedutrecht.nl