Word vrijwilliger Steun ons!
Erfgoed Gezocht

zoeken naar sporen uit het verleden

Hoogtekaart Utrechtse Heuvelrug
Speur mee

op de Utrechtse Heuvelrug

Grafheuvel op de Veluwe

Erfgoed Gezocht

Speur mee naar archeologisch erfgoed op de Utrechtse Heuvelrug!

Op maandag 6 april is het digitale startschot gegeven voor Erfgoed Gezocht. Erfgoed Gezocht is het eerste grootschalige archeologische project waarbij jij mee kunt speuren naar nog niet eerder ontdekt archeologisch erfgoed op de Utrechtse Heuvelrug. Van achter je computer kun je zo bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek en de bescherming van het Utrechts erfgoed.

Iedereen archeoloog

De Utrechtse Heuvelrug is veel te groot om alleen door professionele archeologen onderzocht te worden. Daarom willen ze graag dat jij helpt! Iedereen kan thuis van achter zijn/haar computer mee speuren. Op de website van Erfgoed Gezocht staan hoogtekaarten waarop Utrechters sporen uit het verleden kunnen markeren. Je zou archeologische resten zoals grafheuvels (uit 2800-500 v.C.) en Celtic fields of raatakkers (1000 v.C.-200 na C.) kunnen vinden. Maar misschien ontdek je ook wel jongere sporen uit bijvoorbeeld de tijd van Napoleon en de Tweede Wereldoorlog... 

Resultaten

De resultaten van dit project leveren nieuwe kennis op over ons verleden. We kunnen archeologisch erfgoed beter beschermen voor de toekomst. En misschien ontdek je welke sporen van het verleden er in jouw eigen omgeving worden gevonden. Het project maakt nieuwsgierig en zorgt voor meer begrip en draagvlak voor het behoud van erfgoed. De resultaten worden ook gebruikt voor een wetenschappelijk studie naar kunstmatige intelligentie en automatische herkenning van archeologische structuren door de computer.

Het project Erfgoed Gezocht in Gelderland leverde spectaculaire resultaten op: binnen een maand waren er al 100.000 kaarten onderzocht en 1806 potentiële grafheuvels geïdentificeerd.

Grafheuvels op de Veluwe

Hoe kan ik meedoen?

Je kunt op twee manieren meedoen. In eerste instantie kan je thuis op de website speuren naar archeologische resten op de hoogtekaart. Je kunt er over ontdekkingen discussiëren met collega-speurders en de archeologen van Landschap Erfgoed Utrecht en de Universiteit Leiden. Daarna zullen de digitaal ontdekte resten ook in het veld gecontroleerd moeten worden. Op een later moment worden daarom veldexpedities georganiseerd en kunnen vrijwilligers mee het veld in.

 

Erfgoed Gezocht komt voort uit de samenwerking tussen de Universiteit Leiden en Landschap Erfgoed Utrecht, in opdracht van de Provincie Utrecht en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het is het eerste grootschalige archeologische burgerwetenschapsproject van Nederland.

Liever persoonlijk contact?

Eva helpt je graag verder

Eva dr. Kaptijn

Projectleider Erfgoed Gezocht 030 - 2219724 e.kaptijn@landschaperfgoedutrecht.nl