Word vrijwilliger Steun ons!
31528506908 F5fe0d4e5b O
33638185356 34238Aef1b O

Netwerk Romeinse Limes Utrecht

Tweeduizend jaar geleden vormde de Romeinse Limes (‘grenspad’ in het Latijn) de noordgrens van het Romeinse Rijk. De Limes vormde vijf eeuwen de grens tussen het Romeinse Rijk en het vrije Germanië. In de eerste eeuw na Christus begonnen de Romeinen aan de bouw van tientallen forten en andere versterkingen. Zo konden de Romeinen voorkomen dat vijanden uit het noorden hun machtige rijk binnendrongen.

Utrechtse Limes

De grens liep dwars door wat wij nu de provincie Utrecht noemen. De Limes volgde vroegere waterwegen langs Woerden, Utrecht, Vechten en Wijk bij Duurstede. Verhalen over de Limes in onze provincie lees je op UtrechtAltijd. Op deze plekken is ook van alles te zien en te beleven rondom het thema ‘Limes’.

Zien en beleven langs de Limes

Wat doet Landschap Erfgoed Utrecht?

Landschap Erfgoed Utrecht is partner van Romeinse Limes Nederland (RLN). In die hoedanigheid adviseren wij je graag bij projecten rondom de Limes.

Onderwijs

De Romeinse Limes is één van de canonvensters binnen het onderwijs. Landschap Erfgoed Utrecht ontwikkelde het aansluitende educatieproject Langs de Limes voor groep 6.

Vrijwilligersorganisaties

Hoe bereik je het publiek of de pers? En hoe zorg je dat jouw Romeinse activiteit de aandacht krijgt die het verdient? Stichting Romeinse Limes Nederland en RomeinenNU stelden het handboek ‘Communicare’ samen voor vrijwilligersorganisaties die zich richten op Romeinse geschiedenis en de Limes in Nederland.

Handboek Communicare

Nominatie UNESCO Werelderfgoed

Sinds 2011 staat de Romeinse Limes op de voorlopige nominatielijst van Nederland om te worden voorgedragen als UNESCO Werelderfgoed. De officiële voordracht en nominatie van het Nedergermaanse deel van de Limes, samen met Duitsland dus, vindt plaats in 2021. De provincies Utrecht, Zuid-Holland en Gelderland, de 26 gemeenten langs de Limes en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed werken gezamenlijk aan deze nominatie.

Netwerk Romeinse Limes Utrecht

In de provincie Utrecht houden veel organisaties en betrokkenen zich bezig met de Romeinse tijd. De Limes is daarin bijzonder, omdat deze dwars door de provincie loopt – en uiteraard omdat men gezamenlijk hoopt op een UNESCO Werelderfgoednominatie.

Om een overzicht te krijgen van alle activiteiten, initiatieven, ontdekkingen, ontwikkelingen en projecten rondom de Limes, is het Netwerk Romeinse Limes Utrecht opgezet door Landschap Erfgoed Utrecht en Romeinse Limes Nederland. Elk kwartaal organiseren we een bijeenkomst waarin we met elkaar het Utrechts netwerk verder vorm en inhoud geven.

Meer weten?

Neem contact op met Alexander

Alexander van de Bunt

Adviseur archeologie 030 - 2219771 a.vandebunt@landschaperfgoedutrecht.nl