Word vrijwilliger Word donateur
31528506908 F5fe0d4e5b O
De Limes

noordgrens van het Romeinse Rijk

Romeinse Limes Utrecht

Tweeduizend jaar geleden vormde de Romeinse Limes de noordgrens van het Romeinse Rijk. De Limes vormde vijf eeuwen de grens tussen het Romeinse Rijk en het vrije Germanië. In de eerste eeuw na Christus begonnen de Romeinen aan de bouw van tientallen forten en andere versterkingen. Zo konden zij voorkomen dat vijanden uit het noorden hun machtige rijk binnendrongen.

Utrechtse Limes

De noordelijke grens van het Romeinse Rijk liep dwars door de provincie Utrecht. De Limes volgde vroegere waterwegen langs Woerden, Utrecht, Vechten en Wijk bij Duurstede. Verhalen over de Limes in onze provincie lees je op verhalenplatform UtrechtAltijd

Zien en beleven langs de Limes

Wat doet Landschap Erfgoed Utrecht?

Landschap Erfgoed Utrecht is partner van Romeinse Limes Nederland (RLN)

De Romeinse Limes is één van de canonvensters binnen het onderwijs. We ontwikkelden het educatieproject Langs de Limes voor groep 6.

Voor een overzicht van alle activiteiten rond de Limes, zetten Landschap Erfgoed Utrecht en Romeinse Limes Nederland het Netwerk Romeinse Limes Utrecht op. Elk kwartaal vindt een bijeenkomst plaats.

Voor vrijwilligersorganisaties die zich richten op Romeinse geschiedenis en de Limes ontwikkelden Stichting Romeinse Limes Nederland en RomeinenNU het handboek ‘Communicare’.

Handboek Communicare

Nominatie UNESCO Werelderfgoed

Sinds 2011 staat de Romeinse Limes op de voorlopige nominatielijst van Nederland om te worden voorgedragen als UNESCO Werelderfgoed. De officiële voordracht en nominatie van het Nedergermaanse deel van de Limes, samen met Duitsland, vindt plaats in 2021. De provincies Utrecht, Zuid-Holland en Gelderland, de 26 gemeenten langs de Limes en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed werken gezamenlijk aan deze nominatie.

Beleef de Limes in UtrechtDe provincie Utrecht kent prachtige plekken uit de Romeinse tijd om te bezoeken. Daarnaast is de provincie rijk aan Romeinse vondsten, verhalen, routes en activiteiten. Bekijk hiernaast wat je kunt ontdekken.

  • Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn toont een beroemd houten Romeins schip.

  • Onder het Domplein in Utrecht sta je letterlijk tussen de muren van het ooit zo machtige Romeinse fort.

  • Het Stadsmuseum Woerden heeft topvondsten waaronder een bijzondere helm, een mes in de vorm van een asperge en nog veel meer.
  • Bij Fort Fectio in Bunnik wandel je over de plattegrond van een Romeinse fort. Fort Fectio is het oudste Romeinse fort in Nederland.

Meer weten?

Neem contact op met Alexander

Alexander van de Bunt

Adviseur archeologie 030 - 2219771 a.vandebunt@landschaperfgoedutrecht.nl