Ik word vrijwilliger

Digitaal erfgoed

De wereld digitaliseert in een hoog tempo. Dit is van invloed op hoe wij met elkaar communiceren, maar ook hoe wij met ons erfgoed en onze collecties omgaan. Deze ontwikkelingen vragen om nieuwe kennis en afspraken hoe we onze collecties voor de toekomst kunnen behouden.

Digitaal erfgoed coach
Bij Landschap Erfgoed Utrecht zijn twee digitaal erfgoed coaches die advies op maat geven. Zij helpen met alle vragen over het zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van de gedigitaliseerde collecties van jouw instelling. Onze erfgoedcoaches maken deel uit van een breed landelijk netwerk van ondersteuning. Elke provincie heeft of krijgt binnenkort een coach. Erfgoedmedewerkers in het hele land kunnen advies en praktische tips krijgen bij het werken met gedigitaliseerde collecties. De twaalf coaches werken vanuit de provinciale erfgoedsteunpunten, die verenigd zijn in het Overleg Provinciale Erfgoedhuizen Nederland (OPEN) waar Landschap Erfgoed Utrecht deel van uitmaakt.

Waarmee helpen we jou?
We coachen je om de reeds gedigitaliseerde collectie beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar te maken.
We helpen je om de collectie te verbinden met andere collecties, zodat ook je eigen collectie verrijkt wordt.
We denken mee over vraagstukken die hiermee te maken hebben.

Wat doen we vooral niet?
We helpen niet bij het (praktisch) digitaliseren en registreren van de collectie. Wel denken we met je mee en verwijzen je door naar andere organisaties of cursussen waar je terecht kunt.

Subsidies

Erfgoedsubsidie vrijwilligers Fonds voor Cultuurparticipatie
Met de subsidieregeling Erfgoedvrijwilligers krijgen vrijwilligers die zich met erfgoed bezighouden en kleine erfgoedorganisaties (tot 2 fte) de kans zichzelf te verstevigen. Met deskundigheidsbevordering kunnen kennis en vaardigheden vergroot worden op het gebied van ict en computervaardigheden. De regeling biedt heel veel mogelijkheden. De subsidieregeling staat open tot 18 december 2020.

Fond voor Cultuurparticipatie: Jongeren aan de slag op basis van digitale collecties en archieven
De uitdaging is om digitaal erfgoed te gebruiken in vormen die specifiek jongeren aanspreken. Een videoclip op basis van archiefmateriaal, een magazine geïnspireerd op een online museumcollectie, of een theatervoorstelling door jongeren die hiervoor het digitale erfgoed over hun wijk hebben gebruikt. Het mag allemaal. Laat in je aanvraag ook zien hoe je de zichtbaarheid en het gebruik van digitaal erfgoed vergroot.

Oproep Mondriaanfonds voor professionaliseren erfgoedvrijwilligers
Heb je een groter project waarmee je het vrijwilligersbeleid wilt professionaliseren, kennis wil verdiepen en dat uitstijgt boven de € 15.000 dan komt deze regeling wellicht van pas.

Digitaal Spoorboekje

Onze collega's van het Erfgoedhuis Zuid-Holland hebben samen met het Netwerk Digitaal Erfgoed een landelijk Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties uitgebracht. 

Het richt zich op kleine en grote collectiebeherende instellingen. Niet alleen voor instellingen die nog moeten starten met digitaliseren, maar ook voor instellingen die al een heel eind onderweg zijn, biedt het boekje een gestructureerd stappenplan aan.

Digitaal Spoorboekje

Historische vereniging of archief?

Mieke helpt je graag verder

Mieke Heurneman

Adviseur geschiedenis en onderwijs 030 - 2219770 m.heurneman@landschaperfgoedutrecht.nl

Museum?

Marianne helpt je graag verder

Marianne de Rijke

Senior adviseur musea en erfgoed 030 - 2219782 M.deRijke@landschaperfgoedutrecht.nl