Word vrijwilliger Doe mee!
Digitaal Fit Fotograferen
Screenshot van het NDE-filmpje 'Digitaal fit - wat is jouw conditie?'

Digitaal erfgoed

De wereld digitaliseert in een hoog tempo. Dit is van invloed op hoe wij met elkaar communiceren, maar ook hoe wij met ons erfgoed en onze collecties omgaan. Deze ontwikkelingen vragen om nieuwe kennis en afspraken hoe we onze collecties voor de toekomst kunnen behouden.

Digitaal erfgoed coach

Bij Landschap Erfgoed Utrecht zijn twee digitaal erfgoed coaches die advies op maat geven. Zij helpen met alle vragen over het zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van de gedigitaliseerde collecties van jouw instelling. Onze erfgoedcoaches maken deel uit van een breed landelijk netwerk van ondersteuning. 

Elke provincie heeft een digitaal erfgoed coach. Erfgoedmedewerkers in het hele land kunnen advies en praktische tips krijgen bij het werken met gedigitaliseerde collecties. 

Waarmee helpen we jou?

We coachen je om de reeds gedigitaliseerde collectie beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar te maken. We helpen je om de collectie te verbinden met andere collecties, zodat ook je eigen collectie verrijkt wordt. Ook denken we mee over vraagstukken die hiermee te maken hebben.

Goed om te weten: we helpen niet bij het (praktisch) digitaliseren en registreren van de collectie. Wel denken we met je mee en verwijzen je door naar andere organisaties of cursussen waar je terecht kunt.

Nulmeting digitalisering

De digitaal-erfgoed-coaches Marianne de Rijke en Mieke Heurneman hebben een nulmeting uitgevoerd over de digitalisering van collecties van historische verenigingen en musea in de provincie Utrecht. 

Rapportage historische verenigingen


In deze twee rapportages vind je de uitkomsten en belangrijkste conclusies uit de nulmeting van de musea en historische verenigingen. 

Rapportage musea

Digitaal Spoorboekje

Onze collega's van het Erfgoedhuis Zuid-Holland hebben samen met het Netwerk Digitaal Erfgoed een landelijk Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties uitgebracht. 

Het richt zich op kleine en grote collectiebeherende instellingen. Niet alleen voor instellingen die nog moeten starten met digitaliseren, maar ook voor instellingen die al een heel eind onderweg zijn, biedt het boekje een gestructureerd stappenplan aan.

Digitaal Spoorboekje

Historische vereniging of archief?

Mieke helpt je graag verder

Mieke Heurneman

Adviseur geschiedenis en onderwijs 030 - 2219770 m.heurneman@landschaperfgoedutrecht.nl

Museum?

Marianne helpt je graag verder

Marianne de Rijke

Senior adviseur musea en erfgoed 030 - 2219782 M.deRijke@landschaperfgoedutrecht.nl