Word vrijwilliger Steun ons!
Foto Cvdk Inclusief Fotocredit Cas Oorthuys Rhenen 150 Dpi[1]
Foto: Cas Oorthuys - Nederlands Fotomuseum
6 Utrecht 5 28

Tweede Wereldoorlog in 50 foto's

Wat zijn de 50 meest bijzondere foto’s die samen een goed beeld geven van de provincie tijdens de Tweede Wereldoorlog? Om deze vraag draaide het provinciale deel van het landelijke project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. Landschap Erfgoed Utrecht maakte deel uit van de provinciale werkgroep en heeft met behulp van twee stagiaires Utrechtse foto’s verzameld. De foto’s zijn afkomstig uit beeldbanken, collecties van Utrechtse erfgoedinstellingen en inzendingen van particulieren.

Utrechtse foto's
De commissie die de Utrechtse samenstelling van foto's heeft uitgekozen bestond uit Ad van Liempt, Micha Bruinvels en de stagiaires Jeanet Benschop en Alexandra Kolesnikova. Zij hebben de 50 meest aansprekende beelden geselecteerd. Ook de foto die commissaris van de koning Hans Oosters op 12 november 2019 presenteerde bij de aftrap van het project, maakt deel uit van deze keuze. Deze 50 foto’s zijn op 15 januari 2020 in de Geertekerk in Utrecht gepresenteerd.

Nieuwland, mei 1945. Bron: Hermanus Nicolaas van Mourik/ privécollectie Wim van Mourik

Expositie

De expositie doet verscheidene locaties aan. De foto’s zijn te bezichtigen op de volgende plaatsen:
- 13 februari t/m zondag 8 maart: Rietveldpaviljoen in Amersfoort
- 12 maart t/m 22 maart: Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen in Breukelen
- 25 maart t/m 18 april: Stadsmuseum Rhenen
- 22 april t/m 17 mei: Het Utrechts Archief

De 50 Utrechtse foto's

Landelijke keuze

De aanwezigen bij de presentatie van 15 januari 2020 hebben gestemd op hun favoriete foto’s. Deze keus is aangevuld met de voorkeuren van de commissie. Uiteindelijk zijn er 25 foto’s gekozen die naar het NIOD zijn gestuurd voor de landelijke keuze. Uit de provinciale inzendingen , kiest een landelijke jury 100 foto’s die samen het verhaal vertellen van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 30 maart 2020 worden deze 100 foto’s gepresenteerd en vindt een nationale manifestatie plaats, waarbij de tentoonstelling met deze foto’s in het gebouw van de Tweede Kamer wordt geopend.

Liever persoonlijk contact?

Mieke helpt je graag verder

Mieke Heurneman

Adviseur geschiedenis en onderwijs 030 - 2219770 m.heurneman@landschaperfgoedutrecht.nl