In 1234 werd de kade opgehoogd tot de huidige Lekdijkhoogte. De voet van de dijk is recent verzwaard.
Hakhout
Een verdwenen cultuur is het telen van hakhout. Hakhout was vroeger van levensbelang. Het werd voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals beschoeiing, hekwerk en natuurlijk om te stoken. Toen de hakhoutcultuur verdween, omdat er andere brandstoffen beschikbaar waren, liet men veelal op de stobbe één sterke scheut staan, een zgn. spaartelg. Deze groeide op tot boom en zo ontstond een spaartelgenbosje. In Kolland wordt nog steeds essenhakhout geteeld. Deze bossen zijn van belang voor onder andere vogels, insecten en zeer zeldzame mossen.
Landgoed Kolland
Tussen de Ameronger Wetering en de Lekdijk ligt het landgoed Kolland: 119 hectaren met eikenbossen, oude eikenlanen, essenhakhout, weilanden en een boomgaard. Het is een landgoed zonder ‘groot huis’. Een van de drie pachtboerderijen draagt de naam Kolland, maar er heeft op dit landgoed nooit een riddermatig of anderszins aanzienlijk huis gestaan.
Kasteel Zuylestein
Kasteel Zuylestein werd voor het eerst vermeld in 1381 als ’t Huys mit sijnre hofstede, dat gheheten is Sulensteyne. Het kasteel met de uivormige spitsen werd door de geallieerden in maart 1945 gebombardeerd. Van de voormalige ridderhofstad Zuylestein zijn het poortgebouw, de oranjerie, het tuinmanshuis en de muur nog behouden. De Hollands-classicistische tuin, die tegen het einde van de 17de eeuw in opdracht van Willem van Nassau-Zuylestein is aangelegd, is één van de weinige die grotendeels bewaard is gebleven. Het nog steeds aanwezige lanenstelsel op het landgoed dateert ook uit deze tijd, en is uniek in Nederland.
Startpunt: Groene Entree Amerongen, parkeerplaats De Burgwal
Openbaar vervoer: Halte Amerongse Berg, Amerongen
Opstappunt Rijksstraatweg 54, Leersum, bushalte Halfeiken