Doneer Vrijwilligers
Klompenpad van de maand

Ontdek het buitengebied van Schalkwijk

Lint- en Liniepad

De Utrechtse bodem op z'n best beleven doe je tijdens een wandeling over een van de 34 Klompenpaden in de provincie. Over de Heuvelrug, door de Gelderse Vallei, door Eemland of in de Kromme Rijnstreek, Klompenpaden vind je overal. Elk pad heeft zijn eigen karakter en verhalen. Wij ontwikkelen de Klompenpaden samen met grondeigenaren, gemeenten en andere betrokkenen in een gebied. De vrijwilligers van onze vrijwilligersgroepen onderhouden de routes. Het Klompenpad van de maand is het Lint- en Liniepad.


Ontdek het mooie buitengebied van Schalkwijk. Wandelen door het weidelandschap, langs forten en door de uiterwaarden van de Lek. Geniet van weidse uitzichten, de rust en ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Tijdens deze wandeling loop je langs en door de uiterwaarden die kenmerkend zijn voor het rivierenlandschap. Het zijn de stukken grond tussen de rivier en de hoge winterdijk. In de zomer staat het water meestal lager en is het land droog. Bij hoog water mogen de uiterwaarden onderstromen. Voordat er dijken en uiterwaarden waren, zetten overstromingen grote stukken land onder water.

Wat is er nog meer te zien?

Na een zeer korte bouwperiode van ruim een jaar stond er tussen de boerderijen van het lintdorp aan de wetering een imposant neogotisch bouwwerk. De net aangestelde pastoor van Schalkwijk, monseigneur Hilhorst, kreeg in 1877 de opdracht om het kerkgebouw uit 1760 te vervangen door een nieuwe kerk. De oude kerk verkeerde in vervallen staat en was te klein om het groeiende aantal parochianen onder te brengen. De pastoor ging voortvarend te werk en regelde in minder dan een half jaar tijd een nieuw bouwplan en geld om de kerk te bouwen. Een flink deel van de bouwkosten werd opgebracht door de vermogende boerenbevolking. Architect Tepe ontwierp een kruisbasiliek die plaats bood aan 700 kerkgangers. De kerk was een blikvanger en kreeg daarom de bijnaam Kathedraal van het Sticht.

De tuin van Jonkheer Ram
Eeuwenlang heeft hier het imposante Kasteel Schalkwijk gestaan. Nu zijn alleen de grachten en de tuin van de toenmalige bewoner Jonkheer Ram nog aanwezig. De grachten zijn aan het eind van de 20ste eeuw opnieuw uitgegraven, waardoor de structuur van het kasteelterrein weer zichtbaar is geworden. De tuin is door vrijwilligers helemaal hersteld en gereconstrueerd. Zoals de tuin er nu bijligt, moet het ook zijn geweest ten tijde van Adriaan Ram in de 17de eeuw. Tijdens beschietingen schuilden de soldaten hier. De ingangen aan de achterkant werden afgesloten met stalen luiken.

Werk aan de Groeneweg
Het Werk aan de Groeneweg is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het was een extra verdedigingsstelling voor het verder gelegen Fort Honswijk. Het werk bestaat uit een aantal loopgraven, groepsschuilplaatsen, grachten en wallen. De schuilplaatsen zijn van gewapend beton, met muren en een dak van wel een halve meter dik. Omstreeks 1930 werden hier ook fruitbomen aangeplant,

om het verdedigingswerk niet te laten opvallen in dit fruitteeltgebied. In het voorjaar kunt u hier nog steeds genieten van de prachtige bloesem van de hoogstamfruitbomen.

Vleermuizen in Fort Honswijk
Fort Honswijk is één van de belangrijkste plekken waar vleermuizen verblijven in de provincie Utrecht. Aan het eind van de zomer is het paartijd voor vleermuizen en komen ze naar fort Honswijk. Een deel daarvan blijft vervolgens overwinteren. Er zijn maar liefst negen soorten vleermuizen aangetroffen. Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die echt kunnen vliegen. Ze hebben een vlieghuid tussen hun achterpoten, lichaam en sterk uitgegroeide vingers. De meeste vleermuizen zijn alleen ‘s nachts actief en vinden hun weg en hun voedsel dan door middel van echolocatie. Dat betekent dat ze voorwerpen kunnen lokaliseren door zelf geluid uit te zenden en te luisteren naar de echo die wordt ontvangen.

Startpunt: TOP Eiland van Schalkwijk, Provincialeweg 1 in Schalkwijk