Doneer Vrijwilligers

Overlangbroeksepad

Tijdens de wandeling over het Overlangbroeksepad (10 of 11 km) ontdek je het mooie buitengebied van Wijk bij Duurstede en Leersum. Dit is geen rondwandeling; je loopt van Leersum naar Wijk bij Duurstede of omgekeerd. Wil je toch wandelend terugkeren, reken dan op 20 of 22 km. Trek je wandelschoenen aan en loop door het rivierenlandschap van de Kromme Rijn, het coulissenlandschap van de Langbroekerwetering en het kampenlandschap van de Utrechtse Heuvelrug. 

Wat is er te zien?

Kasteel Zuilenburg
Net voorbij de kerk in Overlangbroek vindt u het huis Zuilenburg (foto). Dit is het restant van het gelijknamige kasteel, een bescheiden gerestaureerde edelmanswoning. Het huis komt in de archieven pas in 1270 voor met als eigenaar Gijsbrecht van Zuylen. Mogelijk is hij de stichter van het kasteel. Het was één van de weinige kasteeltjes die niet afhankelijk was van een leenheer.

Landgoed Broekhuizen
Landgoed Broekhuizen ligt op de flank van de Utrechtse Heuvelrug en hoort bij de zogenoemde Stichtse Lustwarande: een lint van buitenplaatsen, villa’s en oudere hofsteden dat zich uitstrekt van De Bilt tot en met het kasteel in Amerongen. 

Het landschapspark van 45 ha is ontworpen door het Duitse duo Zochers, en is een voorbeeld van de vroege landschapsstijl met barokke elementen. Het huis heeft witgepleisterde tempelachtige vormen die kenmerkend zijn voor de neoclassicistische bouwstijl die gebruikt is. In 1906 werd het gebouw verwoest door een brand. Het huidige huis is een kopie die grotendeels in beton is uitgevoerd.

De Kromme Rijn
De Kromme Rijn is 22 kilometer lang en stroomt van Wijk bij Duurstede naar Utrecht. In de Romeinse tijd was de Kromme Rijn de hoofdloop van De Rijn en veel breder. In 1122 werd door bisschop Godebald een dam aangelegd, waardoor het rivierwater nu via de Lek naar zee stroomt. Lange tijd was de Kromme Rijn een belangrijke regionale handelsroute.

Het landschapspark van 45 ha is ontworpen door het Duitse duo Zochers, en is een voorbeeld van de vroege landschapsstijl met barokke elementen. Het huis heeft witgepleisterde tempelachtige vormen die kenmerkend zijn voor de neoclassicistische bouwstijl die gebruikt is. In 1906 werd het gebouw verwoest door een brand. Het huidige huis is een kopie die grotendeels in beton is uitgevoerd.

De Kromme Rijn
De Kromme Rijn is 22 kilometer lang en stroomt van Wijk bij Duurstede naar Utrecht. In de Romeinse tijd was de Kromme Rijn de hoofdloop van De Rijn en veel breder. In 1122 werd door bisschop Godebald een dam aangelegd, waardoor het rivierwater nu via de Lek naar zee stroomt. Lange tijd was de Kromme Rijn een belangrijke regionale handelsroute. Het jaagpad herinnert nog aan de trekschuiten die hier langs voeren. Tegenwoordig zorgt de waterkwaliteit van de Kromme Rijn er voor dat er meerdere zeldzame libellen en vissen voorkomen, waaronder de beekrombout.

Essenhakhout
Het essenhakhout in het gebied is heel bijzonder: maar liefst 85% van het hakhout staat in het Kromme Rijngebied. Ooit werden de takken die bij het snoeihout vrijkwamen, gebruikt voor allerlei doeleinden. Zoals hout voor palen, gereedschapsstelen en stookhout. Toen dat niet meer nodig was, verdween veel van het hakhout. Op de stobben van het hakhout komen ook zeer zeldzame levermossen voor.


Langbroekerwetering
Het landschap van de Langbroekerwetering is volgens de standaardmaat, 112 x 1250 meter, ontgonnen. De boerderijen en erven vormen een lint in het landschap. Het is een half open landschap met een unieke afwisseling tussen graslanden en langgerekte bospercelen. De lijnvormige beplanting langs de kavels accentueert de overgang van hoog naar laag en vormt lange doorzichten.

Buurtschap Darthuizen
Aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug, tussen Doorn en Leersum, ligt Darthuizen. Het is een rustig gelegen buurtschap middenin een prachtig kleinschalig landschap. In Darthuizen is nooit een echte woonkern ontstaan. Het had wel een kapel met de allure van een kerk, maar deze verdween in de 18de eeuw. Vanaf circa 1750 tot 1954 stond aan de Molenweg een standerdmolen. Deze laatst overgebleven standerdmolen in de provincie Utrecht stortte bij een zware storm in en is niet meer herbouwd.

Utrechtse Heuvelrug
Het klimaat was 150.000 jaar geleden zo extreem, dat grote gletsjertongen uit Scandinavië tot aan het midden van Nederland reikten. Deze enorme ijsmassa’s schoven niet alleen aarde en stenen voor zich uit, het gewicht van de tongen drukte ook het oppervlak naar beneden. Zo ontstonden de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe als ‘stuwwallen’, terwijl de Gelderse Vallei en het Eemland daar tussenin een dal vormden. Toen het ijs ging smelten, sleet het water dalen uit in de stuwwallen, zoals bij Darthuizen.

Praktische informatie

Startpunt Wijk bij Duurstede: Parkeerplaats Haven, Wijk bij Duurstede.
Startpunt Leersum: Parkeerplaats aan de Utrechtsebaan

Lees meer op www.klompenpaden.nl.