Onderhoud landschapselementen

Landschap Erfgoed Utrecht heeft veel kennis over aanleg en onderhoud van landschapselementen. Landschapselementen zijn bijvoorbeeld knotbomen en houtwallen. Heeft u vragen over het beheer en/of aanleg van uw landschapselementen? Landschap Erfgoed Utrecht kan u advies geven over een inrichtings- of beheerplan voor landschapselementen. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hein Pasman.

Wilt u uw terrein laten onderhouden? Dan kunt u de Landschapsbeheerploegen Utrecht inschakelen. De Landschapsbeheerploegen Utrecht bestaan uit een deskundige (en betaalde) ploegleider en een groep vrijwilligers die veel ervaring hebben met alle voorkomende werkzaamheden in het landschap. Kijk voor meer informatie op www.landschapsbeheerploegen.nl.

Meet het Landschap
Landschap Erfgoed Utrecht inventariseert de kleine landschapselementen in de provincie Utrecht. Het is de bedoeling om een goed beeld te krijgen van het aantal landschapselementen en in welke staat deze elementen verkeren. In de periode van april t/m oktober gaan vrijwilligers op pad om de elementen te inventariseren. Landschap Erfgoed Utrecht krijgt op deze manier een goed beeld of de landschapselementen opnieuw moeten worden aangeplant. Het is mogelijk om u aan te melden voor de vrijwilligersgroep landschapinventarisaties.

Vrijwilligers staan centraal in het landschap
Wekelijks zijn veel vrijwilligers actief in het landschap van de provincie Utrecht. Vrijwilligers zetten zich in om het agrarische cultuurlandschap te behouden voor de volgende generaties. Van knotten van knotbomen, het snoeien van hoogstamfruitbomen, het afzetten van hakhout tot het schonen van poelen. Onder plaatselijke vrijwilligersgroepen en landschapsbeheerploegen kunt u vinden welke groepen er bij u in de buurt actief zijn. 

E-learning modules

Veel vaardigheden en kennis leer je vooral in de praktijk, maar een goede basis kun je ook alvast online leggen. Volg één van de online modules om je kennis te verbreden. Het kost ongeveer 20 minuten en je bent flink wat wijzer. Zo kun je bekwaam aan de slag in natuur en landschap.