Droogteonderzoek Utrecht
Het klimaat verandert en dat zie je terug aan toenemende periodes van extreme droogte. Niet alleen sneuvelt het ene warmterecord na het andere, ook duren periodes van droogte langer. Dat is een probleem voor de natuur, voor de boeren en voor onze voedselvoorziening. Landschap Erfgoed Utrecht en Universiteit Utrecht doen daarom onderzoek naar de invloed van verschillende vormen van landgebruik op de groei en opbrengst van grassen en kruiden.
Voorjaar 2023 startte het zogenaamde droogte-onderzoek waarbij wetenschappers van de universiteit op proefvelden in Groenekan testen welke grasmengsels het best bestand zijn tegen droogte. Voor dat doel zijn maar liefst 48 proefvelden ingezaaid die drie jaar lang in de gaten gehouden worden. Speciale bodemsensoren meten 24 uur per dag, 7 dagen per week hoe het gesteld is met de bodemvochtigheid. Een deel van de proefvelden heeft een overkapping om extra droge omstandigheden na te bootsen.
Dashboard
De onderzoekers houden op sensoren informatie over de bodem bij. Ze meten het vocht in de bodem, de geleidbaarheid en de zuurgraad. De onderzoekers willen vooral weten of een gevarieerder en meer kruidenrijk weiland beter vocht vasthoudt en dus beter tegen droogte kan dan de gangbare zadenmengsels. Boeren en andere geïnteresseerden kunnen het onderzoek volgen via een speciaal dashboard.