Doneer Vrijwilligers

Handboek Groen

Werk je als vrijwilliger bij een buitenplaats of landgoed? En wil je weten hoe je een tuin kunt beheren en behouden? Lees dan ons Handboek Groen! Hierin vind je alles over planten, bomen, paden, struiken en het onderhoud van kleine elementen. Handboek Groen is een praktische gids voor vrijwilligers. Het staat vol tips hoe een tuin mooi en duurzaam blijft. De informatie is te vinden per onderwerp én samengevat in een jaarkalender. Neem het Handboek Groen bij de hand en ga aan de slag!

Oppervlak

Of het nu gaat om gazons, paden en verhardingen of waterpartijen: in het handboek groen vind je de juiste tips voor de verzorging en het onderhoud van deze oppervlakten. Want een halfverhard pad onderhoud je weer anders dan een verhard pad. En een stinzengazon vergt ander beheer dan een groen gazon. Daarnaast vragen waterpartijen bij buitenplaatsen ook om speciale verzorging. Denk hierbij aan het op peil houden van de waterkwaliteit en kwantiteit. Kortom, duik in de kennis die wij hebben verzameld over oppervlak in het Handboek Groen. 

Download - Oppervlak

Struiken

In dit hoofdstuk lees je alles over het onderhoud en beheer van o.a. heesters, hagen en rozenstruiken. Een belangrijk onderdeel van dit onderhoud gaat om snoeien. Dit doen we om te zorgen dat beplanting in vorm of grootte blijft. Als je snoeit bevorder je de vertakking van de plant, waardoor hagen gevuld worden en losse struiken mooi bossig worden. Kort gezegd groeit de plant na het snoeien omdat deze moet compenseren. Lees er meer over in het het hoofdstuk over struiken in Handboek Groen. 

Download - Struiken

Planten

Hoe onderhoud je vaste planten? En wat doe je met wisselbeplanting, eenjarigen of kuipplanten? Het lijkt zo gemakkelijk, maar elke plant vereist zijn eigen onderhoud. Zo kunnen bepaalde planten een historische waarde hebben voor een landgoed of buitenplaats. Bepaalde planten dienen in de winter in een kas te staan, of beschermd te worden met een speciaal folie tegen de vrieskou. Allemaal zaken om rekening mee te houden. Lees hier meer over in het hoofdstuk over planten in het Handboek Groen. 

Download - Planten

Bomen

Bomen geven in hoge mate dimensie aan groen erfgoed. Ze vormen de omlijsting en structuur van het ontwerp. Laanbomen markeren wegen, paden en zichtlijnen. Solitaire bomen zijn meestal geplaatst in een grasland, gazon of lage beplanting. Zij zijn bepalend voor de ruimtelijke structuur en de beleving van een parkaanleg in landschappelijke stijl. Daarnaast zijn bomen vaak door hun hoge leeftijd een verbinding met de geschiedenis van een plek. Lees alles over laan- en solitaire bomen, fruit- en leibomen en hakhout in het hoofdstuk bomen van Handboek Groen. 

Download - Bomen

Kleine elementen

Een tuin bestaat niet alleen uit planten, struiken en bomen. Ook muren, trappen, beelden, houten bankjes en metalen hekken maken deel uit van het geheel. In dit hoofdstuk lees je alles over het gebruik en onderhoud van deze kleine elementen. 

Download - Kleine elementen

Deel met je vrienden