Doneer Vrijwilligers

Handboek Groen

Werk je als vrijwilliger bij een buitenplaats of landgoed en wil je weten hoe je een tuin beheert en behoudt? Kijk dan in het Handboek Groen! Hierin vind je alles over planten, bomen, paden, struiken en het onderhoud van kleine elementen. Handboek Groen is een praktische gids met tips om een tuin mooi en duurzaam te houden.

Oppervlak

Of het nu gaat om gazons, paden en verhardingen of waterpartijen: in het handboek groen vind je tips voor de verzorging en het onderhoud van deze oppervlakten. Want een halfverhard pad onderhoud je anders dan een verhard pad. En een stinzengazon vergt ander beheer dan een groen gazon. Daarnaast vragen waterpartijen bij buitenplaatsen ook om speciale verzorging. Denk aan het op peil houden van de waterkwaliteit. Kortom, duik in de kennis die wij hebben verzameld over het oppervlak in het Handboek Groen. 

Download - Oppervlak

Struiken

In dit hoofdstuk lees je alles over het onderhoud en beheer van heesters, hagen en rozenstruiken. Een belangrijk onderdeel van dit onderhoud gaat over snoeien. Je snoeit om beplanting in een bepaalde vorm of grootte te houden. Snoeien bevordert de vertakking van de plant, waardoor hagen gevuld worden en losse struiken mooi bossig worden. Lees erover in het hoofdstuk over struiken.

Download - Struiken

Planten

Hoe onderhoud je vaste planten? En wat doe je met wisselbeplanting, eenjarigen of kuipplanten? Het lijkt zo gemakkelijk, maar elke plant vereist zijn eigen onderhoud. Zo kunnen bepaalde planten een historische waarde hebben voor een landgoed of buitenplaats. Er zijn planten die in de winter in een kas staan of die met folie beschermd moeten worden tegen de vrieskou. Allemaal zaken om rekening mee te houden. Lees hier meer over in het hoofdstuk over planten. 

Download - Planten

Bomen

Bomen vormen de omlijsting en structuur van het ontwerp. Ze zijn ook wel groen erfgoed. Laanbomen markeren wegen, paden en zichtlijnen. Solitaire bomen zijn meestal geplaatst in een grasland, gazon of lage beplanting. Zij zijn bepalend voor de ruimtelijke structuur en de beleving van een parkaanleg in landschappelijke stijl. Daarnaast zijn bomen vaak door hun hoge leeftijd verbonden met de geschiedenis van een plek. Lees alles over laan- en solitaire bomen, fruit- en leibomen en hakhout in het hoofdstuk bomen.

Download - Bomen

Kleine elementen

Een tuin bestaat niet alleen uit planten, struiken en bomen. Ook muren, trappen, beelden, houten bankjes en metalen hekken maken deel uit van het geheel. In dit hoofdstuk lees je alles over het gebruik en onderhoud van deze kleine elementen.

Download - Kleine elementen

Deel met je vrienden