Doneer Vrijwilligers
Kleine landschapselementen:

een bron van leven

Kleine landschapselementen:

een bron van plezier

Kleine landschapselementen:

een bron van insecten

Kleine landschapselementen

Introductie

'Kleine' landschapselementen als poelen, lanen en knotwilgen zijn een bron van leven voor insecten, vogels en zoogdieren. Landschapselementen zorgen voor afwisseling en variatie in het landschap. Ze geven het landschap in de provincie letterlijk kleur en karakter. Dat is fijn voor dieren en planten, maar ook voor bewoners, wandelaars en andere bezoekers.

Het mooie aan kleine landschapselementen is dat iedereen met een stukje grond, hoe groot of klein ook, kan meedoen. Landschapselementen maken het buitengebied toegankelijker voor dieren en dragen zo bij aan de biodiversiteit. Klein is in dit verband overigens een relatief begrip. Ook een bos van 1,5 hectare wordt tot de kleine landschapselementen gerekend...

Hein Pasman: "Het aanleggen van landschapselementen is eenvoudiger dan je denkt"

Wil je een landschapselement aanleggen? "Dat is eenvoudiger dan je denkt", zegt Hein Pasman (Landschap Erfgoed Utrecht). "Bij het Kennisnetwerk Kleine Landschapselementen staan we voor je klaar met hulp en advies."

Op 2 november was de aftrap van het Kennisnetwerk met een bijeenkomst in Driebergen. Iedereen die interesse heeft voor het aanleggen van landschapselementen was welkom op de voorlichtingsbijeenkomst.

In 19 Utrechtse gemeenten kun je een financiële vergoeding krijgen als je een klein landschapselement aanlegt. Deze gemeenten zijn lid van het Platform Kleine Landschapselementen.

Het gaat dan om De Bilt, Bunnik, Houten, IJsselstein, Leusden, Lopik, Montfoort, Oudewater, Renswoude, Rhenen, De Ronde Venen, Soest, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg en Zeist.

Woon je in een andere gemeente, dan kun je een beroep doen op de Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap (SKNL). Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden op de website van de provincie Utrecht.

Er is ook veel informatie te vinden in de Landschapswijzer, een uitgave van de provincie Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht.

Neem contact op

Liever persoonlijk contact?

Hein helpt je graag verder

Hein Pasman

Adjunct-directeur / manager natuur en landschap 030 - 2219711 h.pasman@landschaperfgoedutrecht.nl