Doneer Vrijwilligers

Meet je Linielandschap

Meet je Linielandschap is een project waarbij we samen met vrijwilligers landschapselementen bij de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie gaan inventariseren. Militaire water- en verdedigingswerken zijn goed in kaart gebracht, maar inzicht in de ‘groene elementen’ ontbreekt. We inventariseren wat de huidige staat is van de beplanting, wat er hoort te staan en wat gebruikt kan worden bij plannen voor het bijplaatsen van groen.

Dit project zal nieuwe kennis opleveren over de historische beplanting en kan bijdragen aan de ontwikkeling van het landschap. Mogelijke nieuwe aanplant draagt bij aan de groene doelstellingen van de provincie Utrecht, die ook de beleving van de Hollandse Waterlinies wil vergroten. Met de kennis van de landschapselementen kunnen bezoekers van de forten ook meer over de groene kant van de forten te weten komen. 

Historische beplanting
In de provincie Utrecht is de Nieuwe Hollandse Waterlinie - UNESCO Werelderfgoed - een prachtig voorbeeld van landschap en erfgoed gecombineerd. De forten vertellen het verhaal van Utrecht. Ze hebben allemaal sinds de negentiende eeuw een beplantingsschema om de militaire verdediging te camoufleren voor aanvallen. Hoe staat het met deze beplanting? Hoeveel is er nu nog van te zien? En wat kunnen we doen om de beplanting in historische staat terug te brengen? Deze vragen gaat het project Meet je Linielandschap beantwoorden.
 
Wat gaan we doen?
We inventariseren van mei tot en met augustus 2022. De vrijwilligers die meedoen, bezoeken de forten met een tablet waarop ze de landschapselementen noteren.

Liever persoonlijk contact?

Daniëlle helpt je graag verder

Daniëlle Schalkwijk

Programmamanager vrijwilligerswerk 030 – 221 97 29 d.schalkwijk@landschaperfgoedutrecht.nl