Doneer Vrijwilligers

Meet je Linielandschap

Meet je Linielandschap is een project waarbij we samen met vrijwilligers landschapselementen bij de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie inventariseren. Militaire water- en verdedigingswerken zijn in kaart gebracht, maar inzicht in de ‘groene elementen’ ontbreekt. We inventariseren wat de huidige staat is van de beplanting, wat er hoort te staan en wat gebruikt kan worden bij plannen voor het bijplaatsen van groen.

Dit project zal nieuwe kennis opleveren over de historische beplanting en kan bijdragen aan de ontwikkeling van het landschap. Mogelijke nieuwe aanplant draagt bij aan de groene doelstellingen van de provincie Utrecht, die ook de beleving van de Hollandse Waterlinies wil vergroten. Met de kennis van de landschapselementen kunnen bezoekers van de forten ook meer over de groene kant van de forten te weten komen. 

Historische beplanting
In de provincie Utrecht is het UNESCO Werelderfgoed de Nieuwe Hollandse Waterlinie een prachtig voorbeeld van landschap en erfgoed samen. De forten hebben sinds de negentiende eeuw een beplantingsschema om de militaire verdediging te camoufleren voor aanvallen. Hoe staat het met deze beplanting? Hoeveel is er nu nog van te zien? En wat kunnen we doen om de beplanting in historische staat terug te brengen? Deze vragen gaat het project Meet je Linielandschap beantwoorden.

> Lees over de resultaten van Meet je Linielandschap