Als je niet reist, kom je nergens

UtrechtAltijd.nl gaat de komende maanden met spannende, leuke en nieuwe online verhalen onderweg in de provincie Utrecht. Op welke manier reisde men in de afgelopen eeuwen door Utrecht? Wie trokken er rond er en wat heeft al die beweging gedaan met het Utrechtse landschap?

Reizen heeft de mens altijd gedaan. Dicht bij huis of verder weg, voor werk, plezier, uit nood of om heel andere redenen. Migranten, handelaars, pelgrims, forenzen en toeristen. Daarvan zijn in de provincie Utrecht nog steeds de sporen te vinden. Zo was de Biltse Grift eens een belangrijke transportroute voor schepen, konden in Amersfoort en Rhenen kerken gebouwd worden dankzij de toestroom van pelgrims, legde men wegen, spoorwegen en kanalen aan en ontwikkelde de Utrechtse Heuvelrug zich tot een toeristische trekpleister. Onze toegenomen mobiliteit heeft ook keerzijdes: zo stond bij knooppunt Oudenrijn op een mooie Pinksterdag in 1955 de eerste file in Nederland en staat de uitbreiding van het wegennet soms op gespannen voet met behoud van landschap en natuur, zoals bij de verbreding van de A27 en de aanleg van de westelijke rondweg om Amersfoort.

Als je niet reist, kom je nergens. Onderweg in de provincie Utrecht door verhalen is vanaf 29 maart het nieuwe halfjaarthema op UtrechtAltijd.nl, dé online toegangspoort naar de verhalen achter het erfgoed van de provincie Utrecht. Verhalen die het waard zijn om gekend te worden. Ken jij nog een mooi reisverhaal? Maak ons deelgenoot en stuur het in via de website of deel het op facebook.com/utrechtaltijd

Dit bericht is geplaatst op 15 maart 2018.